До ВР внесли постанову, якою пропонують звільнити Гонтареву / фото УНІАН

Народні депутати внесли до Верховної Ради постанову, в якій пропонують Президенту України Петру Порошенку звільнити з посади голови Нацбанку Валерію Гонтареву.

Згідно з текстом постанови, причиною такої пропозиції є те, що Гонтарева, "не будучи звільненою відповідно до законодавства, фактично завершила виконання своїх повноважень та обов’язків".

Читайте такожЕксперт пояснив, чому Гонтарева на посаді голови НБУ вигідна Порошенку

Відео дня

На думку парламентарів, це негативно впливає на регулювання банківського сектору України та відносини України з міжнародними фінансовими установами.

"Верховна Рада постановляє: запропонувати Президенту України Порошенку П.О. невідкладно внести до Верховної Ради України подання про звільнення Гонтаревої Валерії Олексіївни з посади Голови Національного банку України", - йдеться у постанові.

Як повідомляв УНІАН, голова НБУ Валерія Гонтарева після трирічного перебування на посаді подала президенту Петру Порошенко прохання про відставку з 10 травня 2017 року та пішла до тривалої відпустки. З 11 травня 2017 року обов'язки голови НБУ виконує перший заступник голови Нацбанку Яків Смолій. 

Згідно з Конституцією України, голова держави мав представити на розгляд Верховної Ради нову кандидатуру на посаду голови НБУ, однак конкретні терміни в законодавстві не обумовлюються. Незважаючи на багаторазові заяви представників президентської фракції в парламенті про майбутній розгляд цього питання, кандидата на посаду голови НБУ досі не представлено.