Україна і Росія мають домовитися з газового питання, щоб Європа не шукала шляхів диверсифікації енергоносіїв, вважає екс-міністр економіки РФ, науковий керівник Вищої школи економіки Євген ЯСІН.

Коментуючи в ефірі радіостанції «Эхо Москвы» розпорядження Президента РФ Дмитра МЕДВЕДЄВА не перераховувати Україні передоплату за транзит російського газу, він сказав: «Моя позиція в тому, що потрібно домовитися і в жодному разі не допускати того, щоб Європа знову відчула, що потрібно шукати якісь обхідні шляхи в обхід Росії. Це не вигідно нам, це не вигідно Україні. Наш імідж і так досить сильно зіпсований», - сказав Є.ЯСІН.

На його думку, керівники двох країн «уперлися лобами» і ніхто не хоче поступатися і досягати розумної угоди. Він додав, що вирішення газового питання не може бути вигідним для всіх, тому одна із сторін повинна піти на поступки.

Відео дня

Водночас Є.ЯСІН вважає, що «установка Д.МЕДВЕДЄВА і всього російського керівництва: ми маємо показувати характер, особливо в зовнішньоекономічних справах, інакше нами витиратимуть ноги, а ми цього допустити не можемо, оскільки з усіх боків на нещасну Росію нападають, фальсифікують історію і т.д. і т.п.»

«Якщо заява розрахована, щоб одержати поступки від української сторони, то, звичайно, на це можна піти. Але вважаю, що момент для цього вибрано невдалий – в Україні наближаються президентські вибори, і кожен український політичний діяч, особливо який бере участь в цьому, не може йти на поступки. Взагалі, третій рік одне й те саме – це вже занадто», - додав експерт.

Є.ЯСІН вважає, що після президентських виборів в Україні ситуація може частково розрядитися, але Росії треба зрозуміти, що нескінченно чинити опір вступу України до НАТО і Євросоюзу марно.

На його думку, для Росії не важливо, хто переможе на виборах в Україні, оскільки всі кандидати, які мають шанси на перемогу, стоять на позиції інтеграції до євроатлантичних структур.

Є.ЯСІН зазначив, що «Росію це не влаштовує, але не треба забувати: де б не була Україна і Росія – це дві братні держави».