Спостерігачі від Європарламенту, депутати Павло КОВАЛЬ (група Європейських консерваторів і демократів, Польща) і Ян КОЗЛОВСЬКІ (група Народних партій, Польща) відзначили ряд недоліків на місцевих виборах в Україні.

Про це йдеться у доповіді, підготовленій за результатами спостереження за виборами, текст якої має у своєму розпорядженні УНІАН.

«Перед днем голосування можна було помітити ряд недоліків, які мали прямий вплив на проведення виборів і результати виборів і які викликали стурбованість процесом голосування», - йдеться у документі.

Відео дня

Депутати, зокрема, відзначили, що одним із недоліків стало пізнє ухвалення нового закону про вибори, який набув чинності тільки 31 липня, залишивши мало часу для підготовки до виборів.

«Оскільки закон був схвалений пізно і потребував додаткових змін, час на достатню підготовку до виборів було значно скорочено, що мало прямий вплив на якість проведення виборів», - вказано у доповіді.

Ще однією проблемою депутати назвали позбавлення права блоків партій висувати кандидатів на місцевих виборах, що призвело до необхідності реєструватися від імені окремих партій, які входять у блоки. На думку депутатів Європарламенту, ця проблема торкнулася, перш за все, Блоку Юлії Тимошенко і Блоку Литвина.

У доповіді наголошується, що запропонований законом про вибори розподіл номерів партіям у списках для голосування відповідно до черговості подачі документів фактично привів до того, що правляча Партія регіонів одержала перші номери у списках у 85% виборчих округів.

«Той факт, що документи опозиційних партій не приймалися виборчими комісіями до ухвалення списку Партії регіонів, сприяло ситуації, за якої правляча партія одержала перші місця у списках у 85% округів», - написано в доповіді.

Депутати Європарламенту звернули також увагу і на реєстрацію партій-клонів «Батьківщини» у Львівській і Київській областях, коли окружні виборчі комісії зареєстрували списки, що складаються з людей, які не є членами цієї партії.

«В результаті пані Юлія ТИМОШЕНКО ухвалила рішення бойкотувати вибори в Львівській області», - йдеться у документі.

Депутати Європарламенту відзначили також ряд інших порушень з посиланням на повідомлення ЗМІ, уточнивши, що перевірити ці повідомлення в ході спостереження не є можливим через нестачу інструментів.

Серед таких порушень – значна перевага представників правлячої партії в окружних і територіальних виборчих комісіях, що могло призвести до ухвалення рішення представниками однієї партії, друкування бюлетенів без відповідних документів у Харкові, декілька тисяч нелегальних бюлетенів, виявлених у Хмельницькій та Івано-Франківській областях, замовлення Одеською виборчою комісією надмірної кількості бюлетенів.

Євродепутати також відзначили повідомлення про відмову реєструвати в Криму кандидатів від партій «Свобода», «Сильна Україна» і КПУ, арешт декількох кандидатів.

Місцеві вибори в Україні відбулися 31 жовтня. Європарламент ухвалив рішення направити спостерігачів на вибори 19 жовтня.