Партія «Наша Україна» закликає Верховну Раду не голосувати за урядовий проект пенсійної реформи та пропонує розробити інший варіант законопроекту.

Про це йдеться у заяві партії, переданій агентству УНІАН.

У заяві наголошується, що партія категорично протестує проти спроб влади протягнути під виглядом пенсійної реформи «хаотичне нагромадження заходів, що не вирішують жодної з нагальних проблем пенсійної системи».

Відео дня

На думку «Нашої України», такі дії дискредитують політику реформ, «сприяють її перетворенню з інструмента ефективного оновлення країни на пусті розмови, якими купка безпорадних можновладців намагається прикрити власну некомпетентність та непрофесіоналізм». Тому партія пропонує «перезавантажити пенсійну реформу».

У «Нашій Україні» зазначають, що «нехай не вводить в оману громадськість та кількість поправок, яка нібито була опрацьована в процесі підготовки законопроекту до другого читання». «Усі ці поправки не змінюють його суті. В умовах, коли дедалі більше проступають ознаки макроекономічної дестабілізації та погіршення соціально-економічного становища громадян України, запропонована владою реформа матиме за результат виключно суттєве зниження пенсійних стандартів. Таким чином, уся так звана реформа зведеться лише до того, що найбільш бідних і незахищених громадян у нашій державі знову виштовхнуть за межу виживання»,- йдеться у заяві.

У зв’язку з цим «Наша Україна» закликає Верховну Раду проголосувати проти остаточного прийняття законопроекту № 7455 «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» і заново розпочати роботу над пенсійною реформою.

«Принципова позиція партії полягає у тому, що реформи країні, безумовно, потрібні. Але вони повинні мати прозору та зрозумілу для громадян мету, а їхній тягар має бути справедливо розподілений між різними верствами нашого суспільства», - наголосили у партії.

Тому «Наша Україна» заявляє про свою готовність долучитися до розробки нового варіанту пенсійної реформи і підтримати її, якщо буде виконано три необхідні умови.

По-перше, зазначається у заяві, якщо парламентська більшість проголосує за денонсацію угоди про уникнення подвійного оподаткування з Республікою Кіпр, це дозволить залучити до боротьби з дефіцитами державного бюджету та Пенсійного фонду не лише «копійки пенсіонерів, а й мільйони від олігархів».

По-друге, йдеться у документі, у реформи буде вивірений розпис фінансових і часових параметрів перетворень, вона міститиме чітку формулу нарахування пенсій у прямій залежності від тривалості стажу та розміру зарплати, а також – надійні гарантії зберігання коштів на накопичувальних рахунках.

Також у партії звертають увагу на необхідність проведення справжньої громадської експертизи законопроекту про пенсійну реформу.

У «Нашій Україні» переконані, що у разі прийняття владою запропонованого нею механізму розробки пенсійної реформи вона буде позитивно сприйнята українським суспільством, що забезпечить їй успіх у реалізації.

«У протилежному випадку саме влада нестиме всю повноту відповідальності за наслідки протягування через Верховну Раду законопроекту за №7455», - йдеться в заяві.