ЦВК

Президент аналітичного центру "Відкрита політика" Ігор Жданов заявив про високу вірогідність зміни складу Центральної виборчої комісії (ЦВК) під час виборчої кампанії.

Таку думку І.Жданов висловив сьогодні на прес-конференції в УНІАН, коментуючи ситуацію у зв'язку з визнанням судами протиправності дій заступника голови ЦВК Андрія Магери та члена комісії Валерія Шелудька під час реєстрації колишнього першого заступника голови СБУ Володимира Сацюка кандидатом у народні депутати.

"Ця справа погане тхне. Зрозуміла ціль і вірогідність зміни складу ЦВК, а саме — відставки А.Магери та В.Шелудька - я оцінюю як високу. Ніхто б не починав би цю справу, не сподіваючись на якийсь конкретний результат", - сказав І.Жданов.

Відео дня

На його думку, судові процеси, що відбулися, свідчать про складну політичну гру, метою якої є призначення замість А.Магери та В.Шелудька "більш слухняних для влади" членів ЦВК. "Зараз є юридична підстава зробити так, щоб начебто ніхто не міг звинуватити Президента, що він відкликав цих членів ЦВК... Є рішення суду, є порушення присяги, Президент змушений ухвалити таке рішення тощо. Ви бачите, як замаскована ця ситуація? А ЦВК потім буде ухвалювати такі рішення, які потрібні", - вважає експерт.

У свою чергу, журналіст Вахтанг Кіпіані назвав політичною грою ситуацію з визнанням судами дій А.Магери та В.Шелудька протиправними.

"Це політична гра. Створено політичну підставу почати процес відторгнення двох представників з ЦВК. Відповідно, для масової свідомості буде озвучено, що вони порушили присягу. Але юридична підстава вже менш важлива, ніж політична доцільність. Зрештою, А.Магера та В.Шелудько не відіграють виняткової ролі у ЦВК. Але вони — голос здорового глузду", -

Як повідомляв УНІАН, 24 серпня Вищий адміністративний суд України підтвердив законність постанови та окремої ухвали Київського апеляційного адміністративного суду щодо скасування реєстрації колишнього першого заступника голови СБУ В.Сацюка кандидатом у народні депутати та протиправності дій заступника голови ЦВК А.Магери та члена комісії В.Шелудька під час підготовки до розгляду на засіданні комісії питання про реєстрацію В.Сацюка.

Судовий процес з розгляду апеляцій А.Магери, В.Шелудька та третьої сторони - представника В.Сацюка - тривав з 10.45 23 серпня до 04.35 24 серпня.