Микола Томенко

Заступник голови Верховної Ради України Микола Томенко звернувся до голови Служби безпеки України, генерального прокурора та Центральної виборчої комісії із заявою щодо фальсифікації результатів виборів у 197 виборчому окрузі (м. Канів), де йде боротьба між опозиційним кандидатом Леонідом Даценком та провладним самовисуванцем Богданом Губським.

Про це УНІАН повідомили у прес-службі М.Томенка.

За словами віце-спікера, пізно вночі окружна виборча комісія зробила технічну перерву до ранку. На той момент не було пораховано близько 20 протоколів, а згідно з опрацьованими більш як 80% протоколами, з перевагою у близько 2 тис. голосів перемагав Л.Даценко. Натомість, як з’ясувалося на ранок, вночі хтось ввів дані 20 сфальсифікованих протоколів, в результаті чого на сайті ЦВК з’явилася інформація, що опрацьовано 100% протоколів, і зі значним відривом перемагає Б.Губський.

Відео дня

М.Томенко назвав цілком очевидним, що фальсифікація, або точніше злочин, не могла відбутися без згоди голови ОВК та його заступників, які були нещодавно замінені Центральною виборчою комісією і прибули з Києва, щоб «правильно» порахувати бюлетені.

Також очевидно, додав віце-спікер, що до «прямої і безхитрісної фальсифікації причетні і системні адміністратори, і представники служби безпеки, які охороняли». Політик наголосив, що вони прекрасно розуміли, що введення протоколів не могло відбуватися за умов, коли комісія не засідає, відсутні спостерігачі, а зал і вся документація опломбовані.

М.Томенко заявив, що з огляду на це, вважає за необхідне, щоб прокуратура порушила кримінальну справу за фактом злочинних дій посадових осіб ОВК та тих, хто допомагав фальсифікувати вибори, а Центральна виборча комісія взяла до уваги той факт, що фальсифіковані дані не мають жодного відношення до тих даних, які є в протоколах, і які не голосувалися та не вводилися під час засідання ОВК.

Підсумовуючи, М.Томенко підкреслив, що «якщо злочинні дії, які вже не в одному окрузі здійснюють корумповані голови ОВК, не стануть предметом розгляду прокуратури і ці люди не будуть сидіти в тюрмі, то в Україні можна ліквідувати вибори як факт».

«Бо на сьогоднішній день прослідковується одна схема, коли багатий провладний кандидат купує і проводить підготовлених, навчених на фальсифікації голів ОВК, які вже не в першому окрузі забезпечують фальсифікований результат», - додав він.

Як повідомляв УНІАН, згідно з даними, оприлюдненими на сайті ЦВК за результатами опрацювання 100% протоколів, в одномандатному виборчому окрузі № 197 на Черкащині переміг самовисуванець Б.Губський, за якого проголосували 35,65%, або 29 тис. 084 виборців.

Л.Даценко - на другому місці, за нього віддали голоси 31,82% (25 тис. 961) виборців.

Раніше опозиція неодноразово заявляла про порушення під час підрахунку голосів в окрузі № 197.