ан-158 / Фото : lenta-ua.net

Як повідомили УНІАН у прес-службі Президента, генеральний конструктор державного підприємства «Авіаційний науково-технічний комплекс імені О.К.Антонова» Дмитро Ківа ознайомив Януковича та Ердогана з основними характеристиками літака та з його можливими модифікаціями для використання як пасажирський, військовий чи медичний літак.

Янукович та Ердоган піднялися на борт літака, оглянули кабіну пілотів та салон.

Презентація відбулася на території міжнародного аеропорту Анкари.

Відео дня

*** Ан-158 призначений для перевезення до 99 пасажирів на відстані до 3000 км. Розроблений на базі регіонального реактивного літака нового покоління Ан-148.

Читайте також: Саудівська Аравія запропонувала Україні створити СП з виробництва Ан

Літак має високий ступінь уніфікації з попередником, зокрема, в них єдині основні системи, двигуни, обладнання кабіни екіпажу та системи керування. Спільними є системи технічного обладнання та ремонту, а також підготовки та навчання екіпажів. За рівнем комфорту пасажирської кабіни ці літаки відповідають найсучаснішим магістральним лайнерам, за характеристиками та рівнем безпеки - найсучаснішим світовим стандартам та вимогам.

Ан-158 зможе виконувати польоти: вдень і вночі, у будь-яку пору року, в простих та складних метеорологічних умовах; при температурах навколишнього повітря від -55 до +45 градусів; використовуючи високогірні аеродроми; на міжнародних трасах.

Ан-158 виконав свій перший політ 28 квітня 2010 року. До початку 2011 року ДП «Антонов» завершив роботи з сертифікації літака. 28 лютого 2011 року літак отримав сертифікати Міждержавного авіаційного комітету країн СНД та Державної авіаційної адміністрації України на відповідність літака Авіаційним правилам АП-25, гармонізованим з відповідними американськими правилами FAR-25 та європейськими CS-25. Після програми сертифікаційних випробувань Ан-158 пройшов випробування з розширення умов експлуатації. В лютому 2011 року літак виконав 16 польотів в Ірані, довівши, що здатен базуватися на аеродромах, розташованих на висоті 2200 м над рівнем моря. Серійне виробництво Ан-158 розгорнуто на «Серійному заводі «Антонов». В кооперації з виготовлення Ан-158 беруть участь більше 200 підприємств з 15 країн.