Меркель сподівається зустріти завтра Януковича

Про це Меркель заявила, відповідаючи на запитання ТСН.

Як зазнала канцлер, вона хоче нагадати Президенту Росії Володимиру Путіну, що холодна війна закінчилася, а значить, не треба розглядати євроінтеграцію України як інструмент проти Росії. Про це канцлер планує особисто поговорити з російським Президентом.

Також Меркель зазначила, що завтра у Вільнюсі сподівається зустріти Президента України Віктора Януковича і сказати йому, що запрошення підписати Угоду про асоціацію з ЄС в силі.

Відео дня

На тему: Меркель хоче поговорити з Путіним про Україну та "Східне партнерство"

"Наскільки я читала, він буде заперечувати, що його до такого рішення підштовхнула Росія. Він напевне твердитиме, що це самостійне його рішення. До речі, інколи він говорить, що навпаки Європа чинила тиск, але з цим уже не погоджуся я", - наголосила Меркель.

Вона нагадала, що Євросоюз дав Україні запрошення в рамках політики «Східного партнерства». "Україна наразі ухвалила рішення в даний момент не підписувати Угоду про асоціацію. Ми будемо і надалі запрошувати Україну зробити це", - пообіцяла канцлер.

За словами Меркель, у цьому питанні є структурна проблема. Бо наближення України до Європи у Росії розуміють як віддалення від Росії. "Цей менталітет "або/або" нам треба побороти. Самі країни «Східного партнерства» впоратися з цим не зможуть. Тут потрібно діяти Європейському Союзу. І в цьому я бачу особливе завдання для Німеччини, це нам треба говорити з Росією. Щоб ми нарешті попрощалися з оцим "все або нічого". Холодна війна вже закінчилася. Країни повинні мати можливість приймати самостійні рішення", - наголосила канцлер.

При цьому Меркель зазначила, що вони бачать Росію як стратегічного партнера. Адже ЄС купує російський газ. А сама Росія зацікавлена в партнерстві, яке спрямоване на її модернізацію.

"Нам потрібно подолати останні релікти холодної війни, і я дуже охоче докладатиму і своїх зусиль", - запевнила канцлер.