REUTERS

Як передає кореспондент УНІАН, про сьогодні повідомив на круглому столі в Києві радник заступника міністра оборони України зі звільнення полонених і заручників, сам колишній полонений Василь Будик.

«Сьогодні ми маємо ситуацію, коли з одного боку є військовополонені, які потрапляють в полон у бойових ситуаціях… і є друга група значно більша за своїм чисельному складу. Це група цивільних і журналістів. Якщо сьогодні ми маємо хоч невелику статистику, маємо певне розуміння - скільки наших військовополонених солдатів і офіцерів перебувають в полоні, то проблема цивільних і журналістів дійсно глобальна і не піддається навіть приблизним підрахункам. За нашими даними, на сьогоднішній день, більш як 1000 чоловік затримані, перебувають в жахливих умовах", - заявив Будик.

Читайте такожУ Порошенка розповіли про кількість заручників на Донбасі

Відео дня

За його словами, на даний момент вже створені спеціальні групи зі звільнення заручників, хоча раніше Україна не мала досвіду звільнення і переговорів стосовно полонених.

При цьому Будик не виключив, що кількість заручників, захоплених терористами, буде зростати: "Ми по крупицях збираємо ту інформацію, яка дозволяє побачити, що 1007 чоловік, яких ми мали на вчорашній день, це лише невелика частина. На жаль, ця проблема вимагає системного, аналітичного і технічного рішення. В цьому у нас сьогодні мало можливостей, тому що ми, в принципі, ніколи з цим не мали справи".

Також радник закликав журналістів активніше висвітлювати тему перебування заручників у полоні, умов їх утримання, оскільки це може сприяти покращенню цих умов.

«Ми маємо таку картину, що сьогодні військовополонені перебувають окремо від цивільних і туди є доступ, і дуже важливо, щоб туди мали доступ журналісти, щоб вони прагнули проходити туди, висвітлювати, тому що як тільки з'являються на цьому полі журналісти, доля військовополонених може змінитися», - сказав Будик, і, посилаючись на власний досвід, пояснив: «Як багато хто бачив, ми перебували в достатньо комфортних умовах лише тому, що журналісти до нас приїжджали, вони висвітлювали нашу проблему, наше утримання, і вже це дозволило багатьом бійцям, 32 військовополоненим, звільнитися за 88 днів тільки з Горлівки».

Водночас, він наголосив, що це жодним чином не стосується цивільних: «На відміну від військовополонених, де є ще якісь правила, які ми старалися зсередини підтримувати, пояснюючи, що є офіцерська честь, є якесь правило війни, то стосовно цивільних, на жаль, ця схема не працює. Цивільні перебувають в підвалах, не маючи прав і можливостей зв'язуватися, і найстрашніше, що сьогодні до них фактично немає доступу», - сказав Будик.