Арестович заявив, що більша частина "мирного плану" Китаю складена на користь України / фото УНІАН

Колишній радник глави Офісу президента Олексій Арестович заявив, що загальний баланс китайського "мирного плану" про завершення російсько-української війни на 50/45 складено на користь України. 

У своєму спільному ефірі з російським блогером Марком Фейгіним він підкреслив, що пропозиції з боку Китаю не потрібно трактувати, як конкретний "мирний план" по завершенню війни в Україні - це просто китайська позиція. За його словами, наразі Сі Цзіньпінь намагається перейняти роль турецького лідера Реджепа Таїпа Ердогана й стати новим "посередником" у переговорах між Україною та Росією. 

"Китай розуміє, що війну потрібно закінчувати, тому що вона не має перспективи. Вони, швидше за все, зрозуміли, що вижити нічому не вдасться", - зазначив Арестович. 

Також він оцінив, що загальний баланс цього документа на 50/45 складений на користь України й виділив три головні позиції, за якими Китай фактично "зрадив" російського диктатора Володимира Путіна.

"Загальний баланс цього документа 50/45 на нашу користь. Перше, Китай виходить з принципу територіальної цілісності України, включаючи Крим, він не визнав анексію Криму, про Донбас і нічого говорити, а Запорізьку та Херсонську області - навіть не обговорюються. Тобто для Китаю Україна - це Україна, визнана в межах 1991 року. Друге, там не двозначно вказано засудження не те, що застосування, навіть ядерної риторики. Для нас і для світу - це є важливим фактором, тому що якщо західний світ Росія ще може по шантажувати, то Китай - це важливий економічний партнер для РФ", - заявив Арестович.

Також він підкреслив, що Китай в рамках свого "мирного плану" мимоволі розкрив свою головну слабкість, яка полягає в економічній залежності від партнерства із Заходом. 

"Третє - це те, що китайці показали своє найвразливіше місце, коли закликали не використовувати односторонні санкції й економіку, як зброю впливу. Ми розуміємо, так, що китайська економіка - це перевернута піраміда з дуже складною структурою й великим внутрішнім боргом. Їх економіка на 85% залежить від експорту - будь-які санкції для Китаю смертельні. Вони не хочуть під них потрапити", - сказав він.

Також Арестович пояснив, що головним пунктом плану, на який не може погодитися Україна, є заклик негайно припинити вогонь й вступити в прямі переговори з РФ.

"Ми не можемо їм дозволити залишатися на нашій території. Вони щодня вбивають і катують наших людей. І якщо погодитися на припинення вогню, це буде означати, що росіяни будуть робити це безкарно кожен день. Вони не будуть воювати на фронті, а займуться знущанням з місцевого населення: грабунком, тортурами, і так далі", - сказав Арестович. 

В Україні не оцінили "мирний план" з боку КНР

Відзначимо, що влада України поставилася з обережністю й часткою критики до мирних ініціатив з боку Китаю, які з'явилися на сайті китайського МЗС у п'ятницю, 24 лютого. 

Зокрема, президент України Володимир Зеленський заявив, що не сприймає китайські пропозиції, як конкретний план. За його словами, питання полягає в тому, що саме стоїть за мирною китайською риторикою. 

В Офісі президента до пропозицій КНР поставилися більш жорстко. Радник глави відомства Михайло Подоляк розшифрував план Китаю, як прагнення поставити Україну та український народ на коліна. 

Вас також можуть зацікавити новини: