Окупанти не пускають дітей навчатися в українських вишах/Фото: REUTERS

Бойовики "ЛДНР" не пропускають абітурієнтів на підконтрольну Україні територію. Українські правоохоронці відкрили кримінальну справу.

Про це повідомляє прес-служба Офісу генерального прокурора.

За даними українських правоохоронців, представники ОРДЛО не пропускають через КПВВ школярів. При цьому єдиною можливістю виїхати з окупованих територій для дітей старше 14 років - оформлення російських або місцевих "паспортів".

Відео дня

Таке рішення бойовиків розцінили як порушення права дітей на освіту. За даним фактом відкрито справу за частиною 1 статті 438 "Порушення законів та звичаїв війни" Кримінального кодексу України.

Читайте такожДодаткова сесія ЗНО 2021: коли відбудеться та хто має право взяти участь

За словами заступника генерального прокурора Гюндуз Мамедова, своєю забороною окупанти порушують права 60 000 випускників 9 і 11 класів, для яких вже почалася вступна кампанія.

У 2019 році в українські виші вступили 1 600 дітей з окупованої частини Донбасу і 265 дітей з Криму.

Раніше міністр освіти та науки України Сергій Шкарлет заявляє, що абітурієнти з окупованих територій Криму та окремих районів Донецької та Луганської областей при вступі до українських вищих навчальних закладів не повинні проходити самоізоляцію в період дії карантинних обмежень, введених для протидії поширенню коронавірусної інфекції.

Вас також можуть зацікавити новини: