Фото actual.today

Займатися реформою Служби безпеки України мають українські фахівці, а не представники іноземних партнерів, бо це може знищити відомство.

Таку думку висловив народний депутат від Опозиційної платформи - За життя Анатолій Бурмич.

“В основному ми читаємо про цю гостру та специфічну реформу від наших іноземних партнерів, або від українських громадян, які працюють в різних організаціях, що фінансуються відповідними фондами та існують за рахунок грантів. Складається таке враження, що іноземці та ті, кого вони фінансують, більше за нас, громадян України, опікуються реформою СБУ, яка є одним із фундаментів незалежності та суверенітету України. Численні публікації створюють інформаційний фон та можуть опосередковано впливати на думку окремих законотворців, задіяних у реформуванні цього державного органу”, - попередив політик.

Відео дня

Він зазначив, що необхідність реформування СБУ виникла після ухвалення в червні 2018 р. Закону України «Про національну безпеку», в якому СБ України визначено чітке місце в цьому секторі. Саме цим законом та Конституцією України передбачено той шлях, яким повинна рухатись реформа СБУ.

“На моє глибоке переконання, реформа Служби безпеки України має здійснюватися українськими законотворцями, фахівцями сектору безпеки нашої держави за безпосередньою участю співробітників СБУ. Безумовно, ми повинні вивчати досвід інших країн та думку українського суспільства”, - підкреслив парламентар.

Він також перерахував рекомендації щодо реформи СБУ від грантових організацій. Серед порад - скоротити функціональність СБУ, залишивши їй фактично контррозвідувальну діяльність; скоротити чисельність майже у два рази; провести демілітаризацію тощо.

“Підсумовуючи викладене, на мою думку, ті, хто дають такі рекомендації, не читають Конституцію України, не знайомляться з законодавством України, нормативними актами, міжнародними договорами, не кажучи про існуючі сьогодні загрози та виклики національній безпеці України як ззовні так і всередині держави”, - заявив народний депутат.

На його переконання, партнери не повинні рекомендувати нам реформи, які послаблять Службу безпеки та її протистояння існуючим загрозам.

“Ми з вами були свідками реформування МВС, ГПУ, створення НАЗК, НАБУ, ДБР, Антикорупційного суду. МВС після реформи Згуладзе та Деканоїдзе тільки на п’ятий рік оговтується й починає більш-менш працювати. В прокуратурі після реформи 2 тис. кримінальних проваджень без процесуального прокурорського супроводження і не можуть надійти в суди. НАЗК, сподіваємося, може хоч на шостий рік існування запрацює. Після створення НАБУ рівень корупції тільки збільшився, а в ДБР понад півроку не можуть призначити керівника. Робота суддів взагалі незрозуміла. Залишилось знищити СБУ? Кому це потрібно і для чого? Вважаю, що на ці питання ми повинні відповісти самі – та врахувати при реформування СБ України”, - резюмував Анатолій Бурмич.