Ірина Констанкевич наголосила, що робота вчителів залишається однією з низькооплачуваних

Депутатська група "Партія "За майбутнє" зареєструвала у Верховній Раді проект постанови №3052а про поступове підвищення найменших розмірів посадових окладів учителів шкіл, аби на початок 2023 року вони становили 4 розміри прожиткового мінімуму.

Про це повідомила народний депутат України з групи "За майбутнє", перший заступник голови парламентського Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики  Ірина Констанкевич.

"У цьому навчальному році через епідемію коронавірусу учителі працюватимуть в екстремальних умовах. Між тим, їхня робота залишається однією з низькооплачуваних – середня зарплата тут становить 9,3 тис. грн. Для порівняння – у фінансовій сфері це 20 тис., в державному управлінні – 17,6 тис., в промисловості – понад 13 тис. Депутатська група "За майбутнє" вважає, що наразі треба поступово піднімати оплату праці педагогів, а разом з нею і престиж професії", – заявила Констанкевич.

За її словами,  депутатська група "За майбутнє" зареєструвала у Верховній Раді проект постанови №3052а, в якій звернулася до уряду з вимогою встановити графік зростання мінімуму посадових окладів педагогів.

"У листопаді 2019 року Кабінет міністрів зупинив дію власної постанови №822, яка встановлювала, що найменший розмір посадового окладу учителя з 1 січня 2021 року складатиме 3 розміри прожиткового мінімуму, з початку 2022 року – 3,5 розміру прожиткового мінімуму, а з початку 2023 року – 4 розміри прожиткового мінімуму. Ми вимагаємо відновити дію цієї постанови, аби дати учителям перспективу зростання власних доходів", – заявила Констанкевич.

Читайте такожВ Україні набув чинності закон про середню освіту

Вона наголосила, що добробут держави та її майбутнє визначається ставленням влади до учителя.

"Лише та держава має перспективу, яка забезпечує педагогам достойний рівень життя і дає можливість реалізувати свої здібності. Тому депутатська група "За майбутнє" закликає усіх колег підтримати постанову 3052а й продемонструвати, що ми усі поважаємо працю учителя", – наголосила народний депутат України.