Сергій Лавров / фото REUTERS

Володимир Фесенко підбив підсумки саміту G20. На думку політолога, президент України Зеленський показав жорстку позицію, а голова МЗС Росії Сергій Лавров "зруйнував власну пропаганду".

"Тенденція ізоляції Росії на цьому саміті проявилася навіть дещо несподівано. Тому що на саміті брали участь не тільки західні держави. Були країни, які в тій чи іншій мірі, але продовжували співпрацювати з Росією, особливо в економічній сфері. У будь-якому випадку спеціальний документ відображає домінуючу і узгоджену позицію: війна Росії проти України була засуджена, більшість учасників саміту засуджують цю війну і вимагають виведення російських військ і також було заявлено спеціально, що неприпустимо використання ядерної зброї в цій війні.

Звичайно ж промова Зеленського мала величезний вплив і це був сигнал не тільки до Росії. Я думаю, що деякі тези увійдуть в історію. Ось на мене найбільше враження справила теза неприпустимості компромісів з совістю, суверенітетом і територіальною цілісністю країни. Цей пасаж явно був звернений до західних партнерів - деякі з них вважають, що все-таки треба шукати компроміси з Росією. Зеленський дав відповідь на це питання", - сказав Фесенко.

Політолог також відзначив рішучий наступ України на дипломатичному фронті.

"Лавров опинився ну просто під холодним душем негативного ставлення абсолютної більшості учасників саміту. Він відчував - з ним ніхто не хоче спілкуватися і ставлення до нього вкрай негативне. Лавров роздратовано говорив, що Зеленський нібито не хоче слухати західних партнерів. Це руйнує тезу російської пропаганди, що мовляв нібито у Вашингтоні і в Лондоні вирішують долю Києва. Але ні: Київ має самостійну позицію і веде самостійно політику відповідно до своїх національних інтересів. Наступ і звільнення Херсона підкріпилося ще й дипломатичним наступом України", - додав Фесенко.

Саміт G20 

У вівторок, 15 листопада, в перший день дводенного саміту "Великої двадцятки", що проходить в Індонезії, президент України Володимир Зеленський виступив зі зверненням.

У своєму виступі він звернувся до "країн G19" і заявив, що не варто пропонувати Україні компроміси з совістю, суверенітетом, територією і незалежністю.

Президент також запропонував "формулу миру" з 10 пунктів.