Експосол США Гордон Сондленд стверджує, що така затримка пов'язана з політикою Байдена, з якою не погоджуються республіканці / колаж УНІАН, фото Вікіпедія, ua.depositphotos.com

Американський дипломат Гордон Сондленд та експосол США в ЄС, який навесні 2024-го року зареєструвався як лобіст України у Вашингтоні, заявив, що бюрократичні проблеми не є головною причиною затримки прийняття допомоги від США для України. За його словами, у Республіканській партії за останній час відбулися "справжні зміни". 

"Є дуже сильна фракція, яка вважає, що США не повинні залучатись до іноземних війн. Тож, це не просто затримка, а фундаментальна зміна у США", - пояснив він в інтерв'ю для Forbes.

Проте Гордон Сондленд не згоден з такою позицією в тих випадках, коли війни відбуваються за справедливість, а саме за суверенітет та кордони, за які бореться Україна. 

Відео дня

"Я підтримую "Республіканську партію" та її ідеї, але мене дуже розчаровує, що деякі члени моєї партії не пам’ятають історії 30-х років минулого сторіччя. Коли умиротворення Гітлера та ізоляціонізм призвели до мільйонів смертей", - зауважив він.

Коли у нього запитали, що є причиною ізоляціонізму республіканців, він відповів, що президент США Джо Байден створив широко відкритий кордон США, якого до цього не було з жодною країною. Тож якщо спробувати доїхати до Мексики без потрібних документів, то громадянина одразу заарештують. 

"Стан південного кордону США є нелюдським для тих, хто його перетинає. Несправедливим для тих, хто в’їхав до США легально. І несправедливим для міст, які беруть на себе тягар великої кількості мігрантів. І тут є пояснення ізоляціонізму. Багато республіканців розчаровані цією політикою і не можуть провести через Конгрес законопроєкт, який би змінив її. Тому використовують інші приводи, такі як Україна, Ізраїль та кажуть: поки не розвʼяжемо проблему кордону, нічого не робитимемо", - наголосив Сондленд.

Позиція дипломата щодо України

Гордон Сондленд до того, як зареєструвався лобістом України, був учасником "паралельного" каналу комунікації США з Україною за часів президентсва Дональда Трампа. В інтерв'ю для Forbes він розповів, для чого це йому, адже його не наймав уряд України.

"Я дуже підтримую Україну, залученість та допомогу США для вирішальної перемоги над Росією. Але у США є закон FARA (Закон про реєстрацію іноземних агентів - прийнятий в США у 1938 році. Вимагає, щоб іноземні агенти в США, що представляють інтереси іноземних держав в "політичній або квазіполітичній якості", розкривали свої відносини з іноземним урядом та інформацію про відповідну діяльності та фінансах). Згідно із ним, ви не можете мати невимушені розмови з членами Конгресу або українського уряду без реєстрації. Навіть якщо вас не наймала та чи інша сторона і ви робите це безплатно", - пояснив Сондленд.

За його словами, через це він не хотів йти на ризик та порушувати цей закон, тому і зарєструвався. Також лобіст України зазначив, що робить це як громадянин-доброволець. 

"Про це мене не просив український уряд. Але вони знають, що я відчуваю. І думаю, цінують будь-якого громадянина, чиї зусилля спрямовані на захист їхніх інтересів", - запевнив він.

Прийняття допомоги для України від США: що відомо

Раніше видання Bloomberg повідомляло, що США відтягують голосування за надання Україні пакету допомоги на кілька тижнів. Воно, ймовірно, "застигло" до середини квітня.

"Голосування в Палаті представників США щодо допомоги Україні навряд чи відбудеться щонайменше до середини квітня, а можливо, і пізніше", - розповіли журналісти.

Водночас спікер Палати представників США Майк Джонсон має намір внести пакет допомоги для України на розгляд тоді, коли конгресмени повернуться з канікул. За його словами, допомога буде включати "деякі важливі нововведення".

"Закон про REPO, знаєте, якщо ми можемо використовувати конфісковані активи російських олігархів, щоб дозволити українцям боротися з ними, це просто чиста поезія. Навіть президент Трамп говорив про концепцію позики, де … ми не просто надаємо іноземну допомогу. Ми встановлюємо це у відносинах, щоб вони могли повернути нам це, коли прийде час", - зауважив він. 

Вас також можуть зацікавити новини: