Фокін - Фокіна вигнали з ТКГ у річницю його звільнення з поста прем’єра  / tk.media

Вітольда Фокіна вивели зі складу Тристоронньої контактної групи у річницю його звільнення з посади прем’єра у 1992 році.

Читайте такожЗеленський пояснив, чому Фокіна прибрали з ТКГ

Офіційно на посаді прем’єра Фокін був один рік – з 1991 по 1992 роки за президентства Леоніда Кравчука. До цього він рік виконував обов'язки голови Ради Міністрів України.

Відео дня

30 вересня 1992 року політика звільнили у зв’язку з виходом на пенсію, про що йдеться у відповідній постанові Верховної Ради того року.

Своєю чергою, рішення вивести Фокіна з української делегації ухвалено на тлі останньої черги скандалів, які викликав виступ політика на засіданні Ради 29 вересня.

Прем’єр-міністра 1991-92 років Фокіна призначили заступником голови української делегації Леоніда Кравчука 18 серпня. Відтоді він зробив низку суперечливих заяв. Так, в одному з серпневих інтерв’ю український делегат заявив про необхідність надання «особливого статусу» всьому Донбасу на умовах росіян й амністію бойовиків. Проте реакція з боку Банкової була стриманою.

Майбутнє становище Фокіна у ТКГ погіршило й зізнання його внучки й співачки Маші Фокіної, що вона, мовляв, домовлялася про введення свого дідуся до складу делегації особисто з Андрієм Єрмаком.

Що сказав Фокін 29 вересня у комітеті Ради

  • Причиною 5-річного тупцювання на місці у перемовинах з Росією Фокін назвав Петра Порошенка, який у час свого президентства думав лише про власні інтереси.
  • Фокін заявив перед депутатами, що поки не побачив свідчень участі Росії у війні на Донбасі, а проти ЗСУ воюють «найманці з 30 країн».
  • Також політик знову згадав про загальну амністію, стверджуючи, мовляв, загроза покарання деморалізує ворога.
  • Фокін підсумував, що подіям на Донбасі «ще не дали правової оцінки».