Відносини України з Угорщиною погіршилися ще у 2017 році / фото УНІАН

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто планує візит до України.

Як передає кореспондент УНІАН, про це міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив на брифінгу.

Читайте такожКулеба пояснив, що потрібно для включення США до "нормандського формату"

Відео дня

"Візит плануємо, чекаю Петера в гості. Візит суто політичний, в принципі він не планувався, ніяких засідань двосторонніх органів під нього не заплановано. Мета візиту – пошук шляхів подолання тієї кризи, яка виникла у контексті втручання окремих угорських посадовців у внутрішні справи України під час проведення місцевих виборів минулого року", - сказав міністр.

 "Угорщина для нас важливий партнер і близький сусід. Сусіди, буває, сваряться, але потім мають миритися, бо залишаються сусідами. Тому ми домовилися, що наприкінці січня мій колега Петер Сійярто відвідає Київ для обговорення ситуації у двосторонніх відносинах і шляхів вирішення проблем на основі принципу взаємної поваги", - заявив міністр у коментарі на запит ЄвроПравди.

За словами Кулеби, він виступає за конструктивні відносини з Угорщиною та пошук рішень на основі взаємної поваги.

"Якщо хтось цього принципу не дотримується і заступає за "червону лінію", буде одразу отримувати стусана від України. Якщо «червоні лінії» не перетинаються - будемо дружити і розвивати взаємовигідне співробітництво", - сказав міністр.

Коли погіршилися відносини України та Угорщини

  • Відносини України та Угорщини погіршилися після ухвалення восени 2017 року Верховною Радою нового закону про освіту.
  • Угорщина блокує проведення засідань Комісії Україна-НАТО, заявляючи про нібито порушення прав угорців, які живуть в Україні, через положення закону, яким визначено, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова.

Новий скандал між Україною і Угорщиною

  • 21 листопада 2020 року депутати Сюртівської сільської ОТГ виконали угорський гімн під час прийняття присяги після проведення місцевих виборів. У СБУ пообіцяли вжити відповідних заходів реагування за результатами перевірки.
  • 30 листопада журналіст Віталій Глагола повідомив, що на Закарпатті співробітники СБУ влаштували обшуки у лідера партії КМКС (Партія угорців України) Василя Брензовича, а також у ще декількох осіб.
  • Згодом у Службі безпеки України підтвердила факт обшуків у функціонерів одного з благодійних фондів на Закарпатті.
  • Глава МЗС Угорщини поскаржився в НАТО і ОБСЄ через обшуки в офісах організацій угорської меншини на Закарпатті. Він звинуватив СММ ОБСЄ у тому, що вона встановила заборону своїм спостерігачам контактувати з угорською меншиною на Закарпатті.
  • Також Сійярто порушив питання угорської меншини в Україні на засіданні Ради Європейського Союзу, але ніхто з інших міністрів країн-членів ЄС не відреагував.