Спочатку в українське посольство в Мадриді отримало лист з вибухівкою. Пізніше — українські дипломати у п'яти країнах Європи отримали закривавлені пакунки з очима тварин. Такі збочені послання отримали посольства України в Угорщині, Нідерландах, Польщі, Хорватії, Італії, консульства в Неаполі (Італія), Кракові (Польща), а також в Брно (Чехія). 

Також було пошкоджено вхід до помешкання посла України у Ватикані, посольство в Казахстані отримало повідомлення про мінування. А до посольства в США — надійшов лист із ксерокопією критичної статті про Україну.

На думку міністра оборони України Олексія Резнікова, за вибухом на території посольства в Мадриді та небезпечними листами стоїть Росія. Наша природна логіка справді підказує, що за цим може стояти саме вона. Проте поки що не доведено, хто справді є замовником "поштового тероризму". 

Відео дня

Пакунки стали, скоріше, жестом відчаю. Тому що всі інші російські методи терору України не спрацювали.

Можна звернути увагу на те, що подібні засоби залякування ще не були притаманні РФ. Проте можна припустити, що виконавцями можуть бути вихідці з країн Близького сходу, яким такі радикальні методи переконання у своїй правоті геть не чужі (наприклад, це може бути Іран чи інші країни).Саме той факт, що в пакунках були очі мертвих тварин наводить на думку, що з замовленням "креативно працювала" команда з тих країн, яким може бути звичний такий "натуралізм" навіть в питаннях зовнішньої політики. 

З іншого боку, саме Російській Федерації притаманна логіка шантажу. Але в такому випадку, пакунки стали, скоріше, жестом відчаю. Тому що всі інші російські методи терору України не спрацювали.

Згадати хоча б те, як на саміті G20 в Індонезії вдалось ефективно припинити російський шантаж ядерною зброєю: тоді дев`ятнадцять країн заявили, що неприпустимо не тільки вдаватись до використання, але й навіть натякати на це. Саме така колективна позиція змогла ефективно зупинити РФ на цьому етапі. Адже в Москві зрозуміли, що йдеться не тільки про колективний Захід, але й про Індію та Китай. Можливо, у Кремля є бажання ворогувати з Заходом, але точно не з усім світом. Росія і так вже перетворилась на країну у вигнанні. 

Ймовірно, логіка РФ, як замовника поточного терору українських дипломатів, може полягати в тому, що тепер в неї залишились лише радикальні методи тиску. Мовляв, ніякі методи залякування не спрацювали, вигадаємо "креативні". Або, можливо, у РФ відреагували на заклик припинити варварську війну. Мовляв, якщо нас називають варварами, застосуємо варварські методи. 

Те, що метою "поштових терористів" могло бути залякування українських дипломатів – не є секретом. 

Проте все це припущення, адже наразі немає інформації про результати розслідування та жодних даних, які б підтверджували, хто за цим стоїть. Спочатку слід дочекатись інформації від МЗС України, яке наразі вивчає, в чому ж був зміст цих послань

Втім, те, що метою "поштових терористів" могло бути залякування українських дипломатів – не є секретом. Також це можна трактувати як спробу продемонструвати вороже ставлення до України та, власне, тих наративів щодо вторгнення РФ в Україну, які ми намагаємось доводити світові.

Та навряд чи відправнику пакунків з вибухівкою та скривавленими очима тварин вдалось досягти цього ефекту. Якщо розрахунок був у тому, щоб показати, що країни, в яких були зафіксовані ці "посилки", не дружні до України — такого сказати не можна. Наприклад, Польща. Важко намагатись переконати когось, що польське населення та польська влада вороже ставляться до України.

До речі, це ще одна причина припустити, що замовником поштового терору посольств була саме Росія.

Річ у тім, що Україна у світі відома своєю толерантністю. У нас не виникало проблем навіть з країнами зі складним політичним кліматом. Тому поштовий тероризм дійсно виглядає пов'язаним лише з новими часами та з країною-агресором на чолі з людиною, яку вже навіть прозвали "терористом №1".

Юлія Осмоловська, директор київського офісу аналітичного центру Globsek