Палата представників США проголосувала за відставку Кевіна Маккарті з посади спікера. Таким чином він став першим в історії США спікером Палати представників, який був змушений піти з посади.

Варто також згадати, що Маккарті проголосували на посаду спікера з 15-го разу. Сталося це завдяки тому, що він пішов на певні поступки трампістам, і вони вирішили доєднати свої голоси до партійних голосів. Він їх розчарував, і вони вирішили показати силу.

Трампісти в чомусь діють за мафіозними канонами, тобто вони мають показувати, що є загрозливими, що вони мають вплив. Тому вони створюють такі кризові моменти. І тому дуже швидко скинули Маккарті. Буквально одне подання Мета Гетца (конгресмена-республіканця, який представляє групу трампістів) спровокувало те, що запустилося голосування, а такі голосування одразу ставлять у пріоритет. Раніше для того, щоб проголосувати за відставку спікера потрібно було заручитися підтримкою 30% палати представників, а зараз достатньо одного подання.

Відео дня

Чому до відставки спікера долучилися і демократи? Маккарті – республіканець, очевидно, що демократи голосують проти республіканців.

Однак є ще одне цікаве але. Коли обирали спікера, то протягом тих голосувань демократичний кандидат набирав більше голосів, ніж Маккарті. Він просто не набирав 50%+1 голос - так само, як і Маккарті не набирав до 15-го голосування.

Навіщо демократам його знімати? Бо вони відчувають, що мають шанс. Коли Маккарті ослаб, республіканці ослабли, тож демократи відчувають, що мають шанс знайти тих, хто відколеться від республіканців та проголосує за їхнього кандидата. В такому разі це буде ще один унікальний випадок: коли більшість у палаті належить республіканцям, але спікером, цілком ймовірно, може стати демократ.

Проте що буде далі, важко сказати. Тимчасовий спікер може виконувати ті процедури, які покладені на спікера, однак не може робити жодної ініціативи, тобто він не може діяти як політичний актор.

Тому далі почнеться процедура вибору нового спікера. Тривалість спікеріади прогнозувати неможливо, оскільки ми не маємо навіть списку кандидатів. Але зазвичай цей процес триває від кількох тижнів до місяця.

Що стосується України, то основна проблема для нас, яка виникає – спікеріада сильно загальмує роботу палати представників та, відповідно, Конгресу. Зараз іде бюджетний процес. Тимчасовий бюджет ухвалено до 17 листопада. Тобто до 17 листопада має бути ухвалений повноцінний федеральний бюджет. Але як це станеться, якщо немає спікера, який може поставити це на голосування, який може об’єднати голоси партій? Отже, для нас головна проблема, що питання ухвалення бюджету, в якому для України передбачено 40 мільярдів, може відтягнутися.

Олександр Краєв, експерт Ради зовнішньої політики "Українська призма"