Лукашенко досі є почесним доктором КНУ / УНІАН

Київський національний університет імені Тараса Шевченка планує позбавити Олександра Лукашенка звання почесного доктора КНУ, яким він досі наділений.

Як повідомив у Facebook ректор КНУ Володимир Бугров, він закликав вчену раду університету терміново розглянути питання позбавлення Лукашенка почесного статусу на своєму засіданні.

Читайте такожВ РНБО назвали Лукашенка відповідальним за спецоперацію із затримання Протасевича в аеропорту

Відео дня

"Усі ви, напевно, як і я, глибоко вражені й стурбовані подіями, які відбуваються в Білорусі впродовж останніх місяців. Зокрема, - нещодавнім розбійним нападом на літак, який в Європі вже охрестили "актом піратства з боку білоруської влади" на чолі із самопроголошеним президентом Білорусі Олександром Лукашенком", - пояснив він.

Лукашенко, на думку Бугрова, не є гідним звання почесного доктора КНУ, а його протизаконні дії суперечать цінностям університету.

Примусова посадка літака Ryanair в Мінську: деталі

  • 23 травня Білорусь підняла винищувачі, щоб посадити в Мінську літак Ryanair, яким із Афін до Вільнюса летів засновник опозиційного телеграм-каналу NEXTA Роман Протасевич.
  • Літак повернули до Мінська по команді білоруських диспетчерів через повідомлення про мінування, попри те, що відстань до Вільнюса була значно меншою. Після посадки літака Протасевича і його дівчину затримали. Протасевичу на батьківщині загрожує смертна кара.
  • Ця подія викликала різку реакцію світу. ЄС попередив Білорусь про наслідки через посаджений в Мінську літак і планує обговорити це питання на рівні керівників блоку.
  • Авіакомпанія Ryanair в заяві вже після приземлення літака у Вільнюсі не згадала ключові обставини інциденту і заявила, що летіти до Мінська було ближче, ніж до Вільнюса, що не відповідає дійсності.
  • Україна з 00:00 26 травня припиняє авіасполучення з Білоруссю. Також українським авіакомпаніям і літакам буде заборонено виконувати польоти в повітряному просторі Республіки Білорусь. Таке рішення ухвалив уряд 25 травня через ситуацію з примусовою посадкою літака компанії Ryanair у Мінську.