Дмитро Кулеба / фото REUTERS

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликає міжнародних партнерів застосувати більше санкцій проти Російської Федерації після зупинки сертифікації газопроводу "Північний потік-2".

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав під час онлайн-брифінгу з Вашингтону.

"Зараз ключове, що можуть зробити у цей момент партнери, - це почати застосування санкцій проти Російської Федерації", - сказав Кулеба.

У цьому зв'язку міністр зазначив, що робота президента України і українських дипломатів вже приносить конкретні результати.

"Потрібно ухвалювати рішення. І буквально вчора вже перші рішення почали з'являтися. Сьогодні їх буде більше. І проти Російської Федерації будуть застосовані санкції. Це перша хвиля. Але вже серед неї є такий потужний крок, як рішення Німеччини припинити процес сертифікації "Північного потоку-2", - сказав Кулеба і додав, що Україна ніколи "не складала руки", і сьогодні наполеглива робота принесла конкретний результат.

"Я офіційно подякував своїй колезі-міністру закордонних справ Німеччини за ухвалення цього рішення. Але потрібні ще більші санкції. За останні вісім років неодноразово були ситуації, коли наші партнери закривали очі або закривали одне око на агресивні і руйнівні дії Російської Федерації. Це лише спонукало Росію йти далі. І за наявною у нас інформацією, розрахунок президента Путіна у ці дні полягав саме у тому, що, говорячи по-простому, за його рішення йому нічого не буде. А коли немає покарання, то апетит зростає прямо у ході агресії. І я з обережним оптимізмом відзначаю, що нарешті партнери почули нас і, не вагаючись, почали застосовувати перші санкції", - заявив глава МЗС.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 22 лютого, федеральний канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що Німеччина зупинила процес сертифікації газопроводу "Північний потік-2". За його словами, це відповідь на рішення Росії про визнання незалежності "ЛНР" та "ДНР".

При цьому Великобританія ввела санкції проти п'яти банків Росії та трьох російських бізнесменів.