Олександр Лукашенко / REUTERS

Президент Білорусі Олександр Лукашенко назвав умову для видачі Україні затриманих під Мінськом бойовиків ПВК "Вагнера".

Про це він сказав в інтерв'ю журналісту Дмитру Гордону.

За його словами, бойовиків видадуть, якщо Київ доведе їх причетність до злочинів на Донбасі.

Відео дня

"Навіть такого питання ніколи у мене не стояло. І стояти, думаю, не буде. У нас є міжнародні угоди з Росією і Україною. Суть полягає в тому, що генеральний прокурор України, генеральний прокурор Білорусі, Росії, правоохоронні системи в контакті. Вони працюють над тим, щоб була чітка картина. Ніхто нікого не видає, поки не встановлять провину ", - заявив він.

Читайте такожЛукашенко рассказал, чи поверніть РФ Україні окуповані Крим та Донбас

За словами Лукашенка, країна, яка запитує екстрадицію підозрюваних, "повинна довести вину цих людей: що цей вбив цього, що стріляли і так далі, і тому подібне".

Приїзд "вагнерівців" до Білорусі Лукашенко назвав "неприпустимим і огидним". "Особливо, якщо це відбувається з боку твоїх рідних друзів", - додав він.

Як повідомляв УНІАН, 29 червня в Білорусі затримали російських бойовиків з ПВК "Вагнера", 32 - неподалік від Мінська і ще одного - на півдні країни. Серед них були і ті, хто воював проти України на Донбасі.

Читайте такожЛукашенко покликав в Білорусь генпрокурорів України і РФ щодо затриманих "вагнерівців"

Правоохоронні органи Білорусі повідомили, що їм надійшла інформація про прибуття понад 200 бойовиків для дестабілізації обстановки в період виборчої кампанії. При собі кожен росіянин мав невелику ручну поклажу, і на всіх - три великих важкі валізи, завантаження яких в транспортний засіб здійснювали кілька чоловіків.

Білорусь звернулася до української влади щодо перевірки причетності затриманих до скоєння злочинів в Україні. Пізніше президент Володимир Зеленський попросив білоруського колегу про екстрадицію бойовиків.