Майже половина українців не вірить у покращення ситуації після виборів / фото УНІАН

Майже 40% українців вважають, що місцеві вибори не змінять на краще ситуацію в країні та в громадах.

Про це свідчать результати опитування, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова 14-19 серпня й оприлюднені сьогодні на прес-конференції в Києві.

Відповідаючи на запитання про становище країни після виборів, 41% респондентів підтримав думку про те, що нічого не зміниться, тоді як 29% висловили упевненість у змінах на краще про ситуацію в країні. Частка тих, хто очікує змін на гірше, не перевищує 5%.

Відео дня

Щодо поліпшення ситуації внаслідок місцевих виборів у містах та селах, то 38% опитаних упевнені в тому, що місцеві вибори не змінять ситуації в громадах, проте 34% вважають, що вибори змінять стан справ у їхніх громадах на краще. І в цьому випадку частка тих, хто очікує змін на гірше, не перевищує 5%.

Читайте такожПонад третина населення України більше довіряє місцевій владі, ніж центральній - опитування

За даними опитування, найбільше сподіваються на краще після місцевих виборів у західному макрорегіоні: 41% респондентів очікує такі зміни у своїх громадах, а 36% - в цілому в країні.

Найбільшими оптимістами серед виборців є прихильники партії "Європейська солідарність": 61% таких респондентів вірить, що місцеві вибори та їхні результати зможуть поліпшити ситуацію у місті чи селі, де вони проживають, і 57% - в усій країні.

Найбільш скептично налаштованими є ті, хто підтримав би партії "Опозиційна платформа - За життя" та "Батьківщина".

Як проводилося опитування

Опитування проведено в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2022 респондентів віком від 18 років методом інтерв’ю "обличчям до обличчя" за місцем проживання респондентів за вибіркою, що репрезентує доросле населення. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Фінансування дослідження здійснене в рамках проекту МАТРА Посольства Королівства Нідерландів.

Вас також можуть зацікавити новини