Заявлено про посилення контролю і прозорості у використанні безпекової допомоги / фото ua.depositphotos.com

Україна та Сполучені Штати Америки підписали меморандум про взаєморозуміння з метою посилення співпраці у сфері контролю за використанням міжнародної безпекової допомоги. Про це повідомляє Міністерство оборони України.

Зокрема, з українського боку меморандум підписав головний інспектор Міноборони України адмірал Ігор Воронченко, з американського - генеральний інспектор Міноборони США Роберт Сторч.

Це меморандум серед іншого передбачає:

Відео дня
  • обмін актуальною інформацією для виявлення, підтвердження та запобігання шахрайству або корупції, що впливає або стосується безпекової допомоги, яку США надають Україні;
  • проведення спільних заходів з виявлення, підтвердження та запобігання шахрайству та корупції;
  • створення механізму взаємної передачі запитів, що стосуються розслідувань і заходів у межах повноважень та юрисдикції сторін;
  • проведення періодичних зустрічей для визначення пріоритетних напрямків співробітництва для досягнення спільних цілей.

Крім того, міністр оборони України Рустем Умєров під час зустрічі з генеральним інспектором Міноборони США Сторчем наголосив, що посилення контролю і прозорості у використанні безпекової допомоги, яка надається Україні партнерами, є одним з пріоритетів у роботі відомства.

Також Умєров поінформував американську сторону про інституційні трансформації, що тривають в Міністерстві.

Зокрема щодо запровадження дієвої системи нагляду, менеджменту ризиків, відповідності, запобіганню корупції у сфері закупівель, а також щодо запровадження інструментів демократичного контролю у сфері оборони.

"До кінця квітня ми матимемо стовідсоткову впевненість, що усі наглядові механізми будуть впроваджені, та система працюватиме", - сказав Умєров.

Допомога Україні від США

Як повідомляв УНІАН, у вересні 2023 року у США призначили групу, яка перевірятиме, як Україна використовує військову допомогу.

Водночас, затвердження нової безпекової допомоги в США наразі застрягло у Конгресі. Зокрема,ту Палаті представників та Сенаті не можуть дійти згоди щодо вирішення внутрішніх питань стосовно захисту південного кордону від напливу нелегальних мігрантів, аби перейти до голосування за додаткову допомогу для України.

Вас також можуть зацікавити новини: