Фото УНІАН

14 липня парламентський Комітет з питань економічного розвитку рекомендував прийняти в першому читанні законопроект № 4572 "Про сприяння залученню інвестицій у процесі приватизації та оренди державного та комунального майна". Даний законопроект є складовою частиною комплексного пакету законопроектів, націлених на активізацію економічного зростання.

Законопроектом №4572 передбачається розблокування приватизації тих непрофільних державних об'єктів, які мають обтяження у вигляді арештів майна, боргових зобов'язань і забезпечень судових рішень.  Законопроект передбачає можливість приватизації державних підприємств з наявними у них ліцензіями, дозволами та підключенням до інфраструктури шляхом трансформації їх у товариства з обмеженою відповідальністю. 

Також усувається можливість саботажу приватизаційного процесу з боку керівників держпідприємств - законопроектом передбачено автоматичне припинення контрактів з керівниками тих підприємств, які передаються на приватизацію. 

Відео дня

Зміни, пропоновані законопроектом, забезпечать цільове використання коштів від приватизації, а також перерахування 10% надходжень територіальним громадам за місцем реєстрації об'єктів. 

Для інвесторів законопроектом передбачаються нові механізми захисту, зокрема використання норм англійського права. 

"Однозначно, комплексний законопроект найважливіший - для держави, для інвесторів, для регіонів і громад. Він вирішує відразу кілька нагальних питань - сприяє залученню інвестицій та їх захисту, пропонує нові механізми, вдосконалюють приватизаційні процеси. З'явилася можливість перетворити баласт для бюджету на підприємства, що працюють в ім'я розвитку української економіки. А це означає, що бізнес працюватиме, з'являться нові робочі місця, території та громади отримають нові можливості для зростання. Зміни в законодавстві закладають базис для економічного зростання на роки вперед", - зазначив нардеп Олексій Мовчан, який представляє фракцію "Слуга народу".

Економічний ефект від прийняття законопроекту тільки в наступному році оцінюється в 12-15 млрд грн. У наступні роки очікується зростання ВВП на 200 млрд грн завдяки залученню інвестицій та економічної активності на приватизованих об'єктах.