Гайді Грау нагадала, що таке звільнення передбачено Мінськими угодами / фото ОП

Спеціальний представник чинного голови ОБСЄ в Україні та в Тристоронній контактній групі, посол Гайді Грау закликає докласти зусиль для якнайшвидшого звільнення заручників на Донбасі за принципом «всіх на всіх».

Як повідомляється на сайті ОБСЄ, про це Грау заявила після чергових зустрічей ТКГ і її робочих підгруп у форматі відеоконференцій.

Зокрема, посол повідомила, що розглядалися питання, пов'язані з врегулюванням юридичного статусу ряду осіб, звільнених в рамках обмінів, які відбулися раніше.

Відео дня

Читайте такожУ Зеленського пояснили, чому обмін полоненими на Донбасі заблокований

"Я закликаю докласти всіх зусиль для якнайшвидшого звільнення й обміну осіб, які утримуються у зв'язку з конфліктом, за принципом "всіх на всіх", як передбачено Мінськими угодами", - заявила Грау.

Також у гуманітарній робочій підгрупі під час обговорення підготовки до одночасного відкриття нових контрольних пунктів в'їзду-виїзду в населених пунктах Золоте і Щастя Луганської області учасники засідання запевнили, що 10 листопада обидва КПВВ будуть готові до відкриття.

"У центрі уваги економічної робочої групи були питання водопостачання через лінію зіткнення в Донецькій і Луганській областях. Також обговорювалися проблеми екології і питання виплати пенсій громадянам, які проживають в окремих районах Донецької та Луганської областей України", - розповіла Грау.

Звільнення українських громадян з полону

  • 14 вересня керівник офісу президента Андрій Єрмак заявив, що планується обговорення питання обміну полоненими з ОРДЛО.
  • 14 жовтня відбулося чергове засідання Тристоронньої контактної групи (ТКГ) в режимі відеоконференції. Учасники обговорили перемир'я на Донбасі, обмін полоненими, відкриття нових пунктів пропуску, а також відзначили сповільнення роботи ТКГ через політичні питання.