Фото radiosvoboda.org

Партія «За майбутнє» приєдналася до розробленої Національною спілкою журналістів України Декларації на захист свободи слова.

Як передає кореспондент УНІАН, підписання відбулося під час публічної дискусії з питань свободи слова та захисту журналістів.

Презентуючи ініціативу НСЖУ - Декларацію на захист свободи слова, її голова Сергій Томіленко заявив: «І на останні президентські вибори, і на парламентські вибори ми виходили із закликом до українських політиків, до лідерів політичних сил – брати публічні зобов’язання щодо захисту свободи слова».

Відео дня

Так, за його словами, спілка розпочинає інформаційну кампанію на захист свободи слова і прав журналістів, приурочену до місцевих виборів 2020 року. Відповідну декларацію НСЖУ розробила в партнерстві з українськими журналістами і експертами Міжнародної та Європейської федерації журналістів.

Декларацію пропонують підписати кандидатам.

«Вона (кампанія – УНІАН) відкрита для всіх політичних сил, хто свідомо готовий підписати Декларацію на захист свободи слова і підтримати українських журналістів», - сказав Томіленко.

Говорячи про питання захисту свободи слова, він, зокрема, висловив думку, що «зусилля з боку влади на сьогодні недостатні для дієвого захисту свободи слова і прав журналістів».

«Зокрема, ми говоримо, що актуальною проблемою була і залишається системна безкарність за напади на журналістів. В Україні продовжуються десятками фізичні атаки на журналістів за їхні публікації, за їхні виступи», - наголосив голова НСЖУ.

Також, говорячи про законопроект про медіа, він висловив думку, що депутати не повинні концентруватися на посиленні державного регулювання українських ЗМІ, а повинні концентруватися на тому, як підтримати медіа, зокрема, економічно.

Розроблена декларація складається із 7 принципів. Вона передбачає, що кандидати чи політична сила, яка висуває кандидатів, декларують, що в разі обрання депутатами місцевих рад та сільськими, селищними, міськими головами будуть дотримуватися низки принципів. Зокрема, забезпечувати прозорість діяльності місцевої влади та її відкритість до критики, поважати свободу слова і самовираження. Також вони не мають вчиняти жодних дій, що незаконно обмежують ці свободи, та публічно засуджувати подібні спроби.

Вони не мають перешкоджати журналістській роботі, чинити тиск на журналістів та ЗМІ. Наголошується, що переслідування журналістів за їхні матеріали є неприпустимим.

Підписанти крім того мають з повагою ставитися до роботи журналістів, не ділити їх на «своїх» і «поганих», не чіпляти ярликів і не заохочувати ворожнечу.

Також підписанти мають підтримувати зусилля з розслідування злочинів проти журналістів та боротьбу з безкарністю.

Текст декларації НСЖУ направить до передвиборчих штабів усіх політичних сил – учасниць місцевих виборів 2020 року.

Присутній на заході голова партії «За майбутнє», народний депутат від групи «Партія «За майбутнє» Ігор Палиця підписав цей документ.

«Суспільство має майбутнє тільки, якщо воно буде чесне, відкрите і правдиве. І тут велику роль відіграють саме журналісти. Тому від вас багато залежить, від політиків багато залежить. А коли цей симбіоз буде контрольований, він буде розвиватися і не заважати розвиватися економіці і суспільству», - підкреслив політик.

Своєю чергою, Томіленко підсумував: «Є у нас факт, є перша декларація політичної сили. Ми впевнені, що більшість політичних сил підтримає цю декларацію, бо вона - на користь суспільству і професії».

Також після заходу в коментарі журналістам Палиця зауважив, що він сьогодні поставив підпис не лише за себе, але й за всю партію.

«Я гарантую, що партія «За майбутнє» і члени партії «За майбутнє» повинні будуть дотримуватися тієї декларації, яку ми підписали. Команда формується, команда буде різна. Гарантувати, що всім членам нашої команди це сподобається, - бути з медіа завжди коректними і відкритими – я не можу. Але я буду зі свого боку робити все, щоб вони відповідали разом зі мною за ті зобов’язання, які я взяв, підписавши цю декларацію», - підсумував лідер партії.

За його словами, для медіа це означатиме, що вони відкриті і їм «немає чого приховувати».