Ілюстрація REUTERS

Роздача російських паспортів жителям окупованих районів Донбасу робить неможливим подальший процес мирного врегулювання на сході України.

Таку думку висловив екс-міністр закордонних справ України Павло Клімкін, коментуючи візит до Німеччини нинішнього глави МЗС Дмитра Кулеби. Коментар Клімкін озвучив в ефірі каналу "Україна 24".

Читайте такожУкраїна ініціює створення міжнародної платформи з деокупації Новини – Кулеба

Відео дня

"Цей візит мав відбутися давно, ще до карантину. Тут дві речі: координація і відновлення довіри. Оскільки наші партнери дізнаються щось з преси, наприклад, про плани створення так званої консультативної ради, їх це дратує, і це не сприяє довірі. Результати ми побачимо найближчим часом. Якщо вдасться просто добре поговорити про спільної стратегії, аналіз сценаріїв реакції на можливі дії Росії – це можна вважати досягнутим результатом", - сказав Клімкін.

На думку екс-глави МЗС, Росії зараз "потрібно симулювати видимість прямого діалогу" щодо Донбасу, щоб пом'якшити санкції.

Читайте такожКулеба анонсував найближчим часом переговори голів МЗС країн "нормандського формату"

"Компроміс потрібен, але він повинен бути таким, щоб привів до звільнення Донбасу, а не в рамках російського наративу. Росія, роблячи масштабну паспортизацію, класично знаходиться в наративі війни, причому не тільки військовому, а взагалі по знищенню України, це питання існування. Ми за результатами візиту не почули про вирішення питання паспортизації. Без нього кроки вперед неможливі", - підкреслив він.

Клімкін заявив, що Україна не може сьогодні досягти миру – повного звільнення своїх територій.

Читайте такожУкраїна наголошує на неприпустимості прямого діалогу з бойовиками на Донбасі - МЗС

"Але перемир'я можливо, якщо наші партнери збільшать свою присутність на окупованому Донбасі і на лінії зіткнення. Такі опції сьогодні обговорювалися. Насправді питання не в нас і навіть не в Кремлі, а в Ново-Огарьово (резиденція президента РФ Володимира Путіна – ред.)", - заявив екс - міністр.

Як повідомляв УНІАН, напередодні міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна відкрита до компромісів з метою врегулювання ситуації на Донбасі, але не погодиться на перетин "червоних ліній", які стосуються національної безпеки, суверенітету та територіальної цілісності.