ДБР не оспорювались та не перевірялись питання отримання Україною томосу про автокефалію / УНІАН

Слідство не знайшло порушень при розслідуванні справи щодо п'ятого президента України Петра Порошенка про нібито «розпалювання міжрелігійної ворожнечі» при створенні Православної церкви України.

Як йдеться у повідомленні на сайті Державного бюро розслідувань, про це під час брифінгу заявив в.о. директора ДБР Олександр Соколов.

Зокрема, за словами його, у рамках досудових розслідувань ДБР не оспорювались та не перевірялись питання отримання Україною томосу про автокефалію.

Відео дня

Читайте такожПорошенко перед мітингом своєї партії полетів до Туреччини на чартері за 15 тисяч євро – ЗМІ

Як пояснив Соколов, кримінальне провадження, на яке у своїх публічних заявах посилався Порошенко, насправді стосувалося не томосу, а скасування реєстрації Української православної церкви Київського патріархату. Воно було зареєстроване на підставі рішення суду ще за керівництва Романа Труби і наразі закрито.

«Вказане провадження було відкрито за заявою вірян цієї громади і порушувало питання, що вони позбавлені можливості вільного користування храмами цієї громади. Після проведення досудового розслідування, оцінки всіх можливих фактів й проведення всіх необхідних розшукових дій ця справа наразі закрита. Слідчими не встановлено ознак кримінального правопорушення, яке підпадає від статтю 161 Кримінального кодексу України, а саме порушення рівноправності громадян залежно від їх релігійних переконань», - зауважив Соколов.

На його думку, скасування реєстрації УПЦ КП повинно розглядатися у рамках адміністративного або цивільного судочинства. Соколов також застеріг публічних діячів від політизації роботи ДБР та спекуляцій на релігійні теми.

«ДБР діє виключно в межах чинного законодавства і не втручається у питання релігії. З цього приводу нами проведені консультації з представниками різних релігійних громад, до яких доведено позицію державного бюро розслідувань», - резюмував Соколов.

Читайте такожРосія хоче вийти з переговорів щодо Донбасу на рівні радників: в Офісі президента відреагували

Як повідомляв УНІАН, 18 червня екс-президент України, народний депутат Петро Порошенко заявив, що проти нього порушено ще одну справу - за розпалювання міжрелігійної ворожнечі.

«Виявляється, вони порушили проти мене ще одну справу. Називається вона «За розпалювання міжрелігійної ворожнечі шляхом отримання томосу і створення Православної церкви України», - сказав він.

Порошенко назвав порушені проти нього справи «дрібною помстою закомплексованих людей» і запевнив, що не боїться нинішньої влади.

У Державному бюро розслідувань повідомили, що справу відкрито 6 листопада 2019 року. СБУ почала розслідування за заявою вірян Київського патріархату УПЦ на незаконні дії ряду вищих посадових осіб, які вчинили дії, направлені на розпалювання міжрелігійної ворожнечі при створенні ПЦУ. В подальшому СБУ передала справу для розслідування до ДБР.

19 червня у Православній церкві України заявили, що розцінюють справу про «розпалювання міжрелігійної ворожнечі» при створенні ПЦУ як ганебну і цинічну спробу тиску та перешкоджання розбудови церкви, процесу міжнародного визнання та свободи волевиявлення релігійних громад.

У ПЦУ вважають, що сам факт початку слідства з надуманого приводу, й особливо те, що воно не було закрите, а нібито триває вже понад 8 місяців, ставши публічно відомим лише зараз, є «ганебною і абсурдною спробою тиску на Православну церкву України, здійснюваною в інтересах противників її становлення і розвитку, в тому числі тих, хто має свій керівний центр у сусідній країні-агресорі».

ПЦУ закликає тих, хто залучений до політично мотивованого переслідування, «пам’ятати про особисту відповідальність перед Богом, власною совістю, попередніми, нинішнім та прийдешніми поколіннями».