Луценко був призначений на посаду генпрокурора 12 травня 2016 року \ УНІАН

Позафракційний народний депутат Андрій Деркач стверджує, що призначення Юрія Луценка на посаду генпрокурора залежало від рішення віцепрезидента США Джо Байдена.

Читайте також"Критично важливе": Байден тиснув на Порошенка в питанні націоналізації "ПриватБанку"

Нардеп Деркач опублікував плівки розмов нібито між п'ятим президентом України Петром Порошенком та Джо Байденом. На аудіозаписах чутно, як голос схожий на голос Порошенка питає дозволу на призначення Луценка генпрокурором, передає ТСН.

Відео дня

"Одним з можливих кандидатів на цю посаду (прим. генпрокурора після Шокіна) був лідер моєї фракції Луценко. Якщо ви вважаєте, що політично мотивована персона не зовсім підходить з вашої точки зору, я відкликаю свою пропозицію. Ніхто не знає, що я буду пропонувати Луценку. В цій ситуації я виключу всіх політично мотивованих кандидатів з цього процесу", -йдеться у записах.

На це ніби то Байден відповідає, що подумає над кандидатурою разом зі своєю командою: "Слухайте, давайте після того, як ми завершимо розмову, дайте мені зібрати команду і обговорити те про що ми тільки-но говорили. Я згоден, що існує терміновість у цьому питанні". 

Юрій Луценко був призначений на посаду генерального прокурора 12 травня 2016 року, його попередником був Віктор Шокін. Луценко  керував генпрокуратурою до кінця каденції Петра Порошенка та був звільнений 29 серпня 2019 року.