Президент України Володимир Зеленський провів велику прес-конференцію, присвячену ситуації в Україні та відображенню російської агресії. Прес-конференція завдовжки понад 2 години пройшла на одній зі станцій Київського метрополітену.

21:49: Пресс-конференція президента завершено, текстову онлайн-трансляцію завершено.

"Зустрінемось, коли звільнимо Маріуполь. Я думаю, скоро", - сказав Зеленський, прощаючись з журналістами.

21:48: "Боротися за мир ми повинні з потужною зброєю. І це останнє об'єднання, яке нам треба. Тут всім країнам треба стати сміливими", - каже Зеленський.

21:47: Зеленський заявив, що Україна зробила все для об'єднання миру. Президент переконаний, що Україна максимально об'єднана і об'єднала країни Європи - про це кажуть західні партнери. 

"Це потужнє об'єднання, що веде до перемоги", - наголосив Зеленський.

21:41: Зеленський відповів, що хотів би сказати тим українцям, що були змушені залишити Україну через війну: "Я хочу побажати їм всім здоров'я, звичайних речей, щастя сімейного... Ніколи не думав, що можна бажати довгого життя і здоров'я дітям. Через цю війну я їм всім бажаю... Нашим людям... Берегти своїх дітей, наскільки це  можливо. І як президент я на жаль чи на щастя розділяю біль кожного і кожної, хто втратив дітей своїх"

21:38: Зеленський розкритикував генсека ООН Антоніу Гутерріша за те, що той у бажанні повернути світ вирішив спочатку Москву, а потім уже Київ:

"У цій черговості немає ніякої логіки. Логіку треба додати. А вона проста: якщо ти хочеш завершити цю війну, ти маєш точно знати, що відбувається, а що він там побачить? Трупів на Кутузовському проспекті немає, що він хоче там побачити?. Мені здається, логічніше було б спочатку побувати в Україні, побачити це і вже з цим їхати до Росії і говорити з нею. Мені здається, це просто алогічно".

21:34: Президент Зеленський, відповідаючи на запитання кореспондента УНІАН, розповів, що б сказав Путіну при зустрічі:

"Я думаю, що питання, які б я промовляв з президентом РФ, стосувалися б виключно питань, які мене цікавлять виключно як президента України. Це питання територіальної цілісності.  "Як далі житиме наш український Донбас?" "Як далі житиме наша українська Крим? Де і в якій точці ми можемо про це домовитися. І чи можемо взагалі.

Але найголовніше, що ми порушуємо це питання, і зараз чуємо, що РФ починає давати відповіді. Не такі, як нам подобається, але діалог розпочато. Тож без зайвих сентиментів можу сказати, що діалог був би дуже предметним. Не впевнений, що емоційний. Хоча все може бути".

21:31: Голова Пентагону Ллойд Остіна має відвідати Німеччину після візиту до України. 

Зеленський наголосив, що за підсумками Україна очікує домовленості щодо того, аби Німеччина почала постачання необхідного нам озброєння.

21:29: Зеленський про майбутній візит голови Пентагону Ллойда Остіна до Києва: "До нас не можна зараз приїжджати з пустими руками. Ми очікуємо не просто президентів чи там тортиків, Ми очікуємо конкретні речі, конкретну зброю. Тому я вважаю, що ми зможемо отримати від США домовленість або частину того пакету з озброєння, про який ми домовлялися раніше".

21:25: Зеленський, відповідаючи на запитання про те, чи Путін може використовувати ядерну зброю, якщо буде загнаний у кут.

"Я вважаю, що в сучасному світі використовувати ядерну зброю можна тільки коли ти втратив зв'язок з реальністю. Якщо керівництво РФ не втратить зв'язок з реальністю та адекватністю, воно не використовуватиме ядерну зброю. Чи може бути це? Може. Чи вірю я в це - Чесно кажучи, вірити в таке не хочеться", - зазначив він.

21:22: Президент висловив подяку росіянам, які продовжують висловлювати свою незгоду з війною, виходити на вулиці на підтримку України.

"Я можу їм побажати тільки здоров'я, тому що я знаю, що з ними роблять там за гратами. Бажаю здоров'я і знати, що вони зробили свій внесок у порятунок історії Російської Федерації", - зазначив Зеленський.

21:19: Зеленський підтвердив, що російський олігарх Роман Абрамович бере участь у двосторонніх переговорах.

"Він у російській переговорній групі. Він був у Києві. Формат його зустрічей не готовий обговорювати", - зазначив він.

Він входить до складу російської делегації, наголосив президент.

21:17: Зеленський переконаний, що росіянам є на що витрачати свій ресурс та своїх людей крім війни з Україною та нарощення військового потенціалу.

"Не обов'язково бути лідером у ядерній зброї – можна бути лідером серед країн, де найбільше ІТ-шників. Не обов'язково запустити ракету замість дати заробітну плату вчителям. Можна, напевно, працювати та винайти ліки від раку. Є, куди витратити ці гроші та потенціал, бо там талановиті люди. Ми чудово знаємо історію, там є вчені, математики. Є на що витрачати мозок цих людей. "Витрачати" у нормальному сенсі. Тому що на наших теренах вони просто витрачають людей", - каже президент. 

21:12: Президент упевнений, що російське суспільство має сприйняти правду.

"Вони знають, що вони та їхня влада винні – вони обрали цю владу", - сказав він.

Зеленський упевнений, що за бажання росіяни можуть перестати жити у "віртуальній реальності" та зняти "триколірні окуляри", повернутися в цивілізований світ.

21:10: В Одесі може статися новий Маріуполь, вважає Зеленський.

"Чи може статися новий Маріуполь в Одесі - так, може, у них тисячі танків і техніки, у них є плани коридору до Молдови. Я не вірю, що вони зупиняться", - Зеленський

21:06: Зеленський про те, який потрібен механізм для притягнення росіян до відповідальності за військові злочини: "Мені байдуже, як називатиме трибунал. Мене цікавить результат. Усіх українців цікавить результат".

21:04: Зеленський про воєнні злочини Росії в Україні: "Це і є нацизм".

Він переконаний, що слово "рашизм" для опису того, що роблять російські військові, є влучним і залишиться в історії.

"Слово нове, а вчинки такі самі, як 80 років у Європі. ... Тому рашизм - це поняття, яке буде в історичних книжках, на умовних вікіпедіях і залишиться за партами. Маленькі діточки у всьому світі будуть коли був рашизм, коли він почався, на якій землі, і хто переміг у боротьбі за свободу", - вважає президент.

20:58: Є попередні домовленості про "патронат" певних країн над певними регіонами України для їх відновлення після війни.

"Патронат передбачає не лише фінанси, а й своїх спеціалістів", - наголосив Зеленський.

За його словами, Великобританія виявила бажання займатися відновленням київського регіону, Швеція – Миколаєва та області.

20:57: Зеленський про плани Росії наступати до кордону Молдови та Придністров'я: "Такі загрози є. З погляду результату подивимося. Точно захищатимемо наші території".

20:56: Зеленський розраховує на візит Папи Римського Франциска до України.

"Я хотів би, щоб він допоміг розблокувати гуманітарні коридори до Маріуполя, з таким проханням ми зверталися до нього", - зазначив президент.

20:54: Зеленський про обстріл російськими окупантами житлових будинків в Одесі, де загинули 8 людей, включаючи тримісячну дитину, напередодні Великодня: "Подонки смердючі, як їх ще назвати? Просто покидьки".

20:52: Чи відбудуться перемовини з Путіним в Туреччині залежать від рішення російського президента, наголосив Зеленський.

20:48: Зеленський знову наголосив, що рішення не брати Україну до Альянсу було великою помилкою Заходу: "Я вважаю, що це була велика помилка - не брати Україну до НАТО, яка не знайшла за всі ці роки прийняти нас до Альянсу. Хоча зараз видно, що це б тільки зміцнило Альянс, і було б гарантією початку війни з боку РФ, це була стратегічна помилка.

20:45: Багато країн не вірили, що Україна зможе відбити напад Росії, зазначив президент.

"Ніхто не розраховував, що ми вистоїмо понад три днів. Деякі лідери навіть уголос не хотіли вводити санкційну політику, кажучи: "Який сенс, якщо через три дні вони будуть окуповані", - сказав Зеленський.

20:40: Зеленський заявив, що не планує жодних візитів за кордон до кінця війни: "Поки війна не закінчиться, до Польщі та інших країн не маю права їхати".

20:36: Зеленський висловив упевненість у тому, що країни-партнери не передадуть обіцяну військову допомогу.

"У них немає альтернативи. Ми не дамо їм такої можливості. У нас немає іншої можливості відвоювати свою землю", - наголосив він.

20:35: Зеленський висловив упевненість, що Путін та його спільники постануть перед трибуналом: "Я не хочу зустрічатися з президентом РФ. Я змушений. Якщо ми плануємо дипломатичним шляхом вирішити ці питання. Щодо того, чи хочу я того, щоб Путін стався перед трибуналом: я впевнений, що вони стануть - усі, хто віддавав ці ганебні накази зі знищення людей, дітей, усіх... Я в цьому впевнений, я в це вірю.

Ми знаємо, як іде міжнародний процес, як іде міжнародний суд, як це буває. Це триває роками. Ми почекаємо. Ми почекаємо. А якщо такі, як я не дочекаються, то наші діти точно дочекаються. Повірте, я впевнений, що буде останній цвях у політику цієї держави".

20:30: Зеленський, говорячи про ситуацію в Маріуполі, зазначив, що сьогодні - один із найскладніших днів: "У Маріуполі зараз складне оточення. Сьогодні - один із найскладніших днів. Вони стріляють і з моря, і з суші, з танків, З артилерії, авіація, з усього. У мене останній сигнал був годину тому від "азовців", хлопців, які там".

Говорячи про можливість розблокувати військовим шляхом місто, що знаходиться в блокаді, Зеленський зазначив: "У нас є повне моральне право на військове розблокування наших міст. Є велика надія, що ми зможемо це зробити. Чи готові ми зараз? Ні".

Президент наголосив, що командири підрозділів, які захищають місто, мають чітке розуміння ситуації.

20:25: За словами президента, в жодній з минулих воєн, розв'язаних РФ, росіяни не вдавалися до таких знищень і такого "військового хамства" (тортури, зґвалтування), до яких вдаються в Україні.

"Цю війну не можна з жодною війною порівнювати у 21 столітті, неможливість порівнювати навіть із війнами 90-х років. Такої війни не було", - зазначив Зеленський.

20:23: "Протягом останнього тижня сигнали, меседжі, кроки, терміни, кількість... Це я говорю про зброю... Все це від США, все покращало", - зазначив президент.

20:21: Зеленський, говорячи про допомогу від партнерів, підкреслив, що велику роль відіграють США як надаючи допомогу, так і сприяючи тому, щоб надходила допомога від інших країн.

"Але хотілося б, щоб це було швидше", - зазначив президент, відповідаючи на запитання, чи задоволена Україна рівнем підтримки

20:18: Президент про актуальні вимоги РФ на переговорах: "Спочатку це був ультиматум. Потім риторика цього ультиматуму почала змінюватись саме через об'єднання нашого народу. Потім ультимативні пункти почали пропадати та розпочалися переговори.

Потім у Туреччині було підготовлено комюніке, на яке, наскільки мені відомо, РФ спочатку позитивно відреагувала, а потім вони отримали всередині держави високий рівень критики від народу, тому що через ЗМІ прищепили ненависть до України. І тоді, як я знаю, вони дали відповіді на це комюніке. Із цими відповідями наші підгрупи працюють.

Найактуальніші питання – це гарантії безпеки та нейтральність, доля Донбасу та Криму. Я вважаю, що більше питання не існує. Все інше – це політичні понти".

20:15: "Більшість українців не просто готові жити 10-15-20 років в умовах постійного воєнного часу - у нас немає іншого виходу. Ми вже стали такою державою - захищати нашу землю протягом довгих років. Коли ми переможемо, у нас буде найсильніша і найдосвідченіша армія. І ми станемо однією з найпотужніших держав у Європі", - зазначив Зеленський.

20:12: Наразі йдеться про прагматичний діалог з Росією, а не про якусь довіру, наголосив Зеленський. За його словами, поки що можливості деокупувати території немає, Україна докладає зусиль для того, щоб організовувати обміни полоненими.

20:10: Якщо допомогу надаватимуть оперативніше, Україна швидше повертатиме свої території, вважає президент.

20:08: Західні партнери почали оперативніше приймати рішення та надавати допомогу, зазначив Зеленський.

"Особливо я бачу цю зміну у швидкість від Сполучених Штатів Америки", - сказав він.

20:05: Зеленський розповів, як Україна відбиватиме свої території: "Моя позиція, як президента: все, що вони окупують - ми все повернемо. Це буде не питання 8 років, як з 2014-го, це буде відразу. Це питання зброї. Якщо у нас її буде достатньо, ми почнемо одразу повертати окуповані території".

20:04: Президент про дипломатичні відносини з Грузією: "Ми повернемо посла до Грузії, як тільки почнемо відчувати підтримку лідерами влади.

20:02: Зеленський заявив, що йому незрозумілі останні рішення політичного керівництва Грузії: "Я не можу зрозуміти поведінку. Я не вчитель, ваші (Грузії - УНІАН) лідери - не учні. Це дорослі люди. Я не розумію заради чого. Незапровадження санкцій... Я чув меседжі, що повинні захищати свою економіку. Яка економіка? Вже вони відібрали частину території Грузії"

19:56: Президент відповів на "занепокоєння" Кремля щодо постачання озброєнь: "Щодо постачання зброї, нам все одно, що думає з цього приводу Росія. Хоча вони й самі нам багато техніки поставили - ми пам'ятаємо, як вони кидали озброєння і тікали".

19:54: Для того, щоб Україна вийшла з переговорів з РФ, може бути кілька причин.

"Якщо буде знищено наших людей у Маріуполі, якщо буде оголошено референдум на будь-яких окупованих територіях України, Україна вийде з будь-яких переговорів. Але люди там повинні знати і не допомагати окупантам. Місцеві люди ходять по квартирах, збирають дані. Це неправильний крок з боку Росії. Це каже, що всі переговори попередні - це фікція та просто театр із дуже поганими акторами", - сказав Зеленський.

19:52: Зеленський про ризики під час прямих переговорів із Путіним: "Я не боюся зустрічі з президентом, якщо говорити про замахи. Боятися у мене просто немає права",

19:50: Зеленський запевняє, що його охорона боїться замахів на нього більше, ніж він сам.

19:48: Непрямі переговори з Путіним через його довірені особи або треті країни не дадуть потрібного результату, вважає Зеленський.

19.45: Президент уголос розмірковував про причини того, чому Росія розпочала повномасштабну війну проти України.

За його словами, Росія на рівні влади і самі росіяни не рахують і не вважали Україні незалежною державою, не поважають ні культуру, ні цінності українців.

"Не вважають, що ми маємо право на самостійність, а значить, що ми маємо право на життя", - каже Зеленський.