Президент України Володимир Зеленський та інші органи центральної влади повинні відреагувати на тиск з боку міського голови Дніпра Бориса Філатова на суддів Амур-Нижньодніпровського районного суду.

Таку думку в ефірі телеканалу "Прямий" висловив політичний експерт Олександр Москалюк.

"Мені здається, що це небезпечний сигнал. Бо коли Зеленський збільшує свої повноваження, це призводить до того, що і на місцях збільшують свої повноваження, і в нас утворюються якісь свої місцеві феодали. Я буквально на днях прочитав інформацію стосовно того, що в Дніпрі суд ухвалив певне рішення, потім, по факту, Філатов зробив так, що в межах цього суду було відключене водопостачання. На хвилинку, це абсурдна ситуація. Бо це призводить до того, що навіть особи, які ще не мають вироку, перебувають в умовах, коли вони не можуть забезпечити певні побутові потреби", - зазначає Москалюк. 

Відео дня

Експерт додає, що в даному випадку потрібна реакція "і з точки зору Президента, і інших органів влади". "Але, такої реакції не має. І не має її ще внаслідок того, що сам Зеленський от ці от межі переступає", - вважає він.

Нагадаємо, Амур-Нижньодніпровський суд ухвалив рішення про незаконність демонтажу рекламних бордів низки компаній, які пов'язують з політичною опозицією до мера.  

Сам демонтаж став причиною нападу на журналістів опозиційних телеканалів з боку Муніципальної Варти, підконтрольної меру, та бойовиків охоронної фірми Михайла Кошляка "Леон". 

Після ухвалення відповідного рішення, яке йшло в розріз з думкою Бориса Філатова, в суді були вимкнені електроенергія та вода.

Додамо, що Борис Філатов на своїй сторінці у Facebook фактично визнав, що саме за його вказівкою в суді було вимкнене електропостачання та вода. Він написав іронічний допис про те, що судді нібито приймають неправильні рішення, а влада вирішила не кидати їх в біді без світла та води і привезла до суду біотуалети. 

26 липня 2021 КП "Дніпроводоканал" відключило від водопостачання будівлю Амур-Нижньодніпровського районного суду Дніпра.

31 липня до будівлі Амур-Нижньодніпровського районного суду автомобіль одного з комунальних підприємств Дніпровської міської ради привіз, а співробітники цього підприємства встановили біля будівлі біотуалет. На біотуалеті було зроблено надпис, що відповідальною за відключення є суддя Оксана Богун.

31 липня слідчим відділом відділення поліції №1 було відкрито кримінальне провадження за фактом тиску на суд за ст. 376 ККУ.

4 серпня  будівлю суду було відключено від електрики. Після втручання громадських активістів та репортажу та телебаченні, електропостачання суду того ж дня було поновлено.