За дискримінаційну рекламу прпонують штрафувати / УНІАН

У Верховній Раді зареєстровано проект закону про внесення змін до закону "Про рекламу" щодо протидії дискримінації за ознакою статі (№ 3427).

Текст законопроекту розміщено на сайті парламенту. Його авторами є ряд народних депутатів від "Слуги народу", "Голосу" та групи "За майбутнє".

Законопроектом встановлюється, що дискримінаційна реклама - це реклама, яка вміщує чи використовує твердження та/або зображення, які є дискримінаційними за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, віку, інвалідності, етнічного та соціального походження, громадянства, сімейного та майнового стану, місця проживання, мовними або іншими ознаками щодо особи та/або групи осіб, а також такі, що дискредитують товари інших осіб.

Відео дня

Читайте такожВиробників штрафуватимуть за рекламу "ліків" від коронавірусу

Дискримінаційна реклама за ознакою статі - реклама, яка містить твердження та/або зображення про інтелектуальну, фізичну, соціальну чи іншого виду перевагу однієї статі над іншою, та/або про стереотипність ролі чоловіка та жінки, що обмежує свободу життєвого вибору людини; принижує гідність людини за ознакою статі; демонструє насильство за ознакою статі; містить зображення тіла людини (частини тіла) виключно як сексуального об’єкту з метою привернення уваги споживача, та/або натяки (слова, звуки, зображення) на сексуальні стосунки, що не мають прямого відношення до рекламованого продукту чи способу його споживання.

У рекламі забороняється вміщувати подібні твердження та/або зображення.

Дискримінаційна реклама забороняється. Відповідальність за дискримінаційну рекламу несе рекламодавець.

Повторне вчинення протягом року порушень законодавства про рекламу тягне за собою накладення штрафу у 30-кратному розмірі вартості розповсюдженої реклами (нині - у подвійному від передбаченого за ці порушення розмірі).

За неподання, несвоєчасне подання або подання завідомо недостовірної інформації щодо вартості розповсюдженої реклами та/або виготовлення реклами та/або вартості розповсюдження реклами на рекламодавців, виробників реклами та розповсюджувачів реклами накладається штраф у розмірі 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3 тис. 400 грн), а нині це 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1 тис. 700 грн).