Ілюстрація REUTERS

В умовах пандемії COVID-19 російська влада не дбає про епідеміологічну безпеку у в'язницях та СІЗО.

Читайте такожУ США закликають Росію негайно звільнити усіх несправедливо ув'язнена ув'язнених українців

Про це заявила координатор Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник.

Відео дня

"Є рекомендації ООН і Ради Європи, як знизити ризики захворювання COVID-19 у місцях несвободи. На жаль, як на території Криму, так і на території Росії, де утримуються громадяни України, ці рекомендації не виконуються", - зазначила вона.

За словами правозахисниці, зараз СІЗО Сімферополя переповнений, що підтвердив сам директор ФСВП Росії Олександр Калашніков.

"Ми встановили, що ані там, ані в колоніях не видаються засоби індивідуального захисту, навіть коли є підозри на коронавірусну інфекцію. Людей продовжують утримувати в одній камері без масок і дезінфекторів. Між тим під час пандемії у держави-окупанта є додаткове зобов'язання забезпечити право на життя людей у місцях несвободи. Загалом же залишається актуальною основна проблема ненадання медичної допомоги ув'язненим, про що ми неодноразово говорили", - розповіла Скрипник.

За її даними, мова йде не лише про хронічні хвороби, але й про переломи, які не лікують належним чином.

"Етапування - окрема проблема. Часто воно відбувається в жахливих умовах, людей не годують іноді по кілька днів. По суті, подібне ставлення прирівнюється до тортур. Зараз у зв'язку з коронавірусом заборонили практично всі короткострокові та довгострокові побачення, передачі також обмежені, у тому числі ліків. Відвідувати ув'язнених можуть лише адвокати, і то це не так просто організувати. Так що ситуація для людей, які знаходяться там, зараз ще погіршилася, вони ще ізольованіші, ніж раніше", - повідомила правозахисниця.

"Якщо говорити про громадянство, у нас були звернення у 2014-2015 роках від тих, хто залишився в колоніях Криму або СІЗО Сімферополя. Вони відмовлялися від отримання російського паспорта й через це зазнавали дуже жорстокого поводження, побиття й таке інше", - додала Скрипник.