Зеленський розповів, до чого призвело російське вторгнення \ фото president.gov.ua

Інтенсивність бойових дій та глибина принесеного Росією зла спонукають увесь світ оновлювати стандарти безпеки та оборони.

Про це сказав президент України Володимир Зеленський у щорічному посланні до Верховної Ради про внутрішнє та зовнішнє становище України.

"Інтенсивність бойових дій, глибина того зла, яке принесла Росія, обсяг і жорстокість злочинів окупантів на нашій українській землі - спонукають не тільки нас, але й увесь світ оновлювати стандарти оборони, оновлювати стандарти безпеки, досягати справедливості", - наголосив глава держави.

Відео дня

За його словами, це стосується багатьох сфер.

"Від виробництва снарядів і тактики на полі бою до створення нової дієвої архітектури безпеки для України, для всієї Європи і світу, нових гарантій безпеки. Від запуску юридичних механізмів, щоб притягнути до відповідальності усіх винних в агресії і компенсувати за рахунок Росії усі збитки, завдані цим терором, до реформи існуючих міжнародних організацій, які мають гарантувати мир, гарантувати міжнародний правопорядок, але не здатні зараз це зробити", - сказав Зеленський.

Він підкреслив, що Україна вже серед лідерів відповідних процесів.

"Саме в Україні нашими героїчними воїнами визначаються нові стандарти НАТО. Стандарти, якими ми сьогодні ділимося з нашими союзниками по Альянсу. Союзниками! А не просто партнерами", - зауважив президент.

Україна і НАТО: перспектива членства

30 вересня президент Володимир Зеленський підписав заявку на вступ України до НАТО в прискореному порядку. 

Того ж дня генсек НАТО Столтенберг заявив, що двері для вступу України в НАТО відкриті.

При цьому глава МЗС Дмитро Кулеба зазначив, що де-факто Україна вже є членом Альянсу, але треба оформити це де-юре.

21 листопада Парламентська асамблея НАТО визнала РФ країною-терористкою і закликала створити спеціальний міжнародний трибунал. 

Раніше в НАТО заявили, що допоможуть Україні захищатися від Росії "стільки, скільки буде потрібно".

Вас також можуть зацікавити новини: