Міхеїл Саакашвілі / фото УНІАН

Голова Виконавчого комітету Національної ради реформ України, екс-президент Грузії Міхеїл Саакашвілі побачив користь у проекті "Північний потік-2".

Свою думку про вплив та перспективи проекту для України він висловив польському порталу Energetyka24.

Так, Саакашвілі вважає, що проект може навчити Україну економити власні енергоресурси, а також допомогти їй стати самодостатньою у газовому питанні.

Відео дня

"У короткій перспективі це дуже небезпечна ситуація, в довгостроковій, я думаю, для України вона може стати вигідною, оскільки в минулому росіяни завжди підкуповували українських лідерів, вони давали їм частину доходу з транзиту газу", – заявив він.

Читайте такожВ ОП пропонують розглянути "Північний потік-2" на "нормандських" переговорахЯк зазначив Саакашвілі, в Україні є свої поклади газу, але через транзит російського палива Київ не займався своїм.

"В України достатньо власного газу. Це добре, тому що українці будуть видобувати свій власний газ. Українці навчаться його економити", – додав він.

Раніше у США заявили, що напередодні запуску газопроводу "Північний потік-2" Україні варто не зациклюватися на російському газі, а "сконцентрувати зусилля на тому, щоб стати частиною великого енергетичного переходу".

У Міністерстві енергетики зазначили, що новий газопровід буде запущений на повну потужність не раніше, ніж через вісім місяців.

"Північний потік-2"

Проектом "Північний потік-2" (Nord Stream 2) передбачено будівництво і робота двох гілок газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Оператором трубопроводу є компанії Nord Stream 2 AG, засновником якої є російський "Газпром". 

Новий трубопровід в обхід України планувалося завершити до кінця 2019 року поряд з уже наявним "Північним потоком-1".

Але будівництво газопроводу призупинялося через введені США санкції проти компаній-підрядників.

10 вересня 2021 року в "Газпромі" відзвітували про завершенні будівництва "Північного потоку-2".

Вас також можуть зацікавити новини