В ОПОРІ розповіли, як підозра Шарію про держзраду вплине на його партію / фото УНІАН

"Партію Шарія" не можна ліквідувати у позасудовому порядку через підозру у державній зраді її неофіційному лідеру Анатолію Шарію.

Про це у Facebook повідомила голова правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська, коментуючи ймовірні перспективи партії, неофіційному лідеру якої СБУ оголосила підозру у держзраді.

Читайте такожОфіс генпрокурора готує документи на екстрадицію Шарія з Іспанії – екс-нардеп

Відео дня

Вона зазначила, що згідно зі ст. 37 Конституції України, "утворення і діяльність політичних партій та громадських організацій, програмні цілі або дії яких спрямовані на ліквідацію незалежності України, зміну конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, підрив її безпеки, незаконне захоплення державної влади, пропаганду війни, насильства, на розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, посягання на права і свободи людини, здоров'я населення, забороняються".

Крім того, за словами Айвазовської, закон про політичні партії передбачає, що у судовому порядку Мін'юст може ініціювати заборону політичної партії у випадку порушення вимог щодо її діяльності, встановлених Конституцією України.

"Анатолій Шарій формально не очолює юридичну особу названої на його честь політичної партії, а вручення підозри не є тим самим, що і обвинувачувальний вирок. Відповідно, на запитання журналістів, які вже почали надходити, та громадськості, автоматичне припинення діяльності партії не може бути наслідком дій окремого її члена, лідера, навіть керівника", - пояснила вона.

Очільник ОПОРИ також додала, що законодавство не передбачає ліквідацію структури у позасудовому порядку через вручення підозри її лідеру, навіть у випадку серйозного злочину.

Читайте такожСБУ відкрила справу проти Шарія через мапу України без частини її територій – депутат

Підозра Шарію про держзраду: що відомо

  • 16 лютого, стало відомо, що Служба безпеки України оголосила про підозру у вчиненні державної зради громадянину України Анатолію Шарію.
  • На переконання слідчих, він здійснював протиправну діяльність на шкоду національній безпеці України в інформаційній сфері.
  • Підозру оголошено в рамках кримінального провадження за двома статтями Кримінального кодексу – ч. 1 ст. 111 (державна зрада) та ч. 1 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками).
  • Наразі тривають слідчі дії, продовжується документування всіх обставин скоєння злочину та встановлюються інші особи, які сприяли, або можуть бути причетними до системної протиправної діяльності Шарія.