В Раді пояснили, як законопроект про медіа вплине на роботу журналістів  / УНИАН

У Комітеті Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики розповіли про основні положення доопрацьованого законопроекту «Про медіа» (№2693), який рекомендовано ухвалити у першому читанні.

Читайте такожРазумков розповів, коли Рада розгляне виділення коштів на подолання наслідків повені на Заході України

На своїй сторінці у соціальній мережі Facebook голова комітету, депутат від «Слуги народу» Микита Потураєв запевнив, що доопрацьований законопроект не містить «жодної цензури та «драконівських» норм щодо ЗМІ». Він додав, що для телебачення, радіо, друкованих ЗМІ не змінюється майже нічого. «Всі обмеження щодо контенту вже є у законодавстві, і жодних новацій документ не передбачає. Єдине нововведення – це перехід усіх регуляторних функцій до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. Бо регуляцію в сфері медіа має здійснювати не орган виконавчої влади, а незалежний, конституційний і колегіальний орган», - зазначив він.

Відео дня

Також він прокоментував інформацію про те, що законопроект нібито передбачає «драконівський контроль» онлайн-медіа.

«Онлайн-медіа або всі, хто працює в інтернеті, можуть самі обрати – реєструватися їм як медіа чи ні. До речі, реєстрація даватиме працівникам таких медіа і самим медіа додаткові можливості – від захисту до підтримки. Наприклад, журналісту не матимуть права відмовити в акредитації, а зареєстровані онлайн-медіа зможуть розраховувати на інституційні гранти від держави», - пояснив Потураєв.

Крім того, за його словами, реєстрація для друкованих медіа є обов‘язковою у період російської агресії. «Але після нашої перемоги реєстрація для них стане добровільною», - додав голова комітету.

«Що не можуть робити медіа: закликати до повалення конституційного ладу в Україні, займатися реабілітацією комунізму або націонал-соціалізму, пропагувати торгівлю людьми, насильство чи дискримінацію за расовими, релігійними або гендерними ознаками, виправдовувати російську агресію проти України», - пояснив Потураєв.

Разом з тим, голова комітету прокоментував, чи може Нацрада самостійно позбавити медіа ліцензії або реєстрації, заблокувати або відімкнути від ефіру без рішення суду. «Ні! Позбавити ліцензії або заблокувати медіа можна буде лише, якщо Нацрада переконливо доведе у суді факти систематичних порушень з боку медіа. Але! Навіть у такому випадку санкції вищого рівня можуть застосувати лише за рішенням суду», - уточнив він.

Водночас, за словами Потураєва, у випадку порушень, Нацрада, за рішенням суду, зможе вимагати від інтернет-провайдерів припинити надання доступу українським користувачам до таких ресурсів. «Формування так званих «чорних списків» – тобто тих, хто підтримує державу-агресора та антиукраїнську політику Росії – стане зрозумілим, прозорим та здійснюватиметься відповідно до чітких критеріїв. А не хаотично, як раніше», - зазначив він.

Також, продовжив Потураєв, законопроект розповсюджує вимоги щодо прозорості структури власності, що вже працюють стосовно телебачення і радіо, на всі медіа, які матимуть бажання добровільно зареєструватися. «Діяльність інформаційних агенцій визнається просто різновидом бізнесу з надання інформаційних послуг. Оскільки держава не повинна втручатися у відносини між замовником та постачальником платної послуги, то інформаційні агенції за новим законом не вважатимуться медіа. Але вони можуть зареєструвати свої інтернет-ресурси як онлайн-медіа, якщо цього забажають», - роз'яснив Потураєв.

Він додав, що відбувається відхід від застарілого терміну «засоби масової інформації» і перехід до вживання сучасного терміну «медіа».

«Законопроект «Про медіа» вперше дає визначення мовленню громад, мовленню місцевих спільнот, визначає різницю між такими медіа та забезпечує незалежність їхніх журналістів та редакції від місцевої влади», - зазначив він.

Як повідомив Потураєв, не змінюються квоти на мову та національний продукт, н е обмежуються права журналістів, іноземних медіа (крім медіа держави-агресора) та користувачів соціальних мереж, платформ спільного доступу та потокових сервісів.

Як повідомляв УНІАН, 19 травня Верховна Рада направила законопроект про медіа на повторне перше читання до профільного комітету. Сьогодні, 1 липня, Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики ухвалив рішення рекомендувати парламенту підтримати в першому читанні доопрацьований законопроект про медіа.

Текст законопроекту з‘явиться завтра на сайті ВР.