Швейцарія відмовилася приймати поранених українців / фото ua.depositphotos.com

Федеральний уряд Швейцарії відхилив запит НАТО щодо надання допомоги пораненим в Україні людям, пославшись на свій нейтралітет.

Про це повідомляє Swiss Info.

Так, влада відмовила в прийомі поранених українців з юридичних і практичних причин. 

Відео дня

Зокрема, виходячи з того, що це порушить статус Швейцарії як нейтральної держави відповідно до міжнародного права. Наприклад, Женевська конвенція і Гаазька угода 1907 року вимагають від нейтральних держав забезпечити, щоб реабілітовані солдати після одужання більше не могли брати участь у бойових діях.

Що стосується поранених мирних жителів, уряд вважає, що відрізнити цивільних від солдатів практично неможливо, враховуючи, що багато цивільних осіб в Україні беруться за зброю, щоб захистити свою країну. Замість цього швейцарські чиновники воліють допомагати пораненим, направляючи гуманітарну допомогу в цивільні лікарні України.

Як повідомляла газета Tages Anzeiger, в травні деякі швейцарські кантони висловили готовність надати допомогу пораненим, але зіткнулися з опором уряду. 

Євроатлантичний координаційний центр реагування на стихійні лиха, підрозділ НАТО, який координує медичні евакуації з України на міжнародному рівні, звертався до Швейцарії з відповідним запитом. 

Цей запит викликав розслідування координованої медичної служби Швейцарії, Федерального управління громадської охорони здоров'я та Федерального департаменту закордонних справ. 

Вас також можуть зацікавити новини: