Зеленський зазначив, що РФ завжди мала значний вплив у Білорусі \ president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський переконаний, що білоруський народ хоче справжньої демократії, а не російської.

Читайте також"Ми не повинні цього терпіти": Кулеба заявив, що відносини з Білоруссю вже не будуть, як ранішеПро це він сказав в інтерв’ю The Jerusalem Post. Зеленський зазначив, що РФ завжди мала значний вплив у Білорусі.

«Сьогодні білоруський народ хоче справедливості та вільних і чесних виборів. Цю боротьбу не зупинити, але я не думаю, що вона сумісна із посиленим впливом Росії на Білорусь», - підкреслив глава держави.

За його словами, білоруський народ хоче справжньої демократії, а не російської "демократії".

«У будь-якому випадку, ми не підтримуємо втручання жодної держави у внутрішньополітичну ситуацію в Білорусі, і ми вважаємо, що білоруський народ повинен сам вирішити, як рухатись у майбутнє і чого він хоче», - резюмував Зеленський.

Ситуація в Білорусі: хроніка

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. За офіційними даними ЦВК, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тіхановську - 10,1%.
  • Тисячі жителів Білорусі, не згодних з результатами виборів, вийшли на акції протесту, відбулися сутички з силовиками. У перші дні протестів було затримано тисячі людей, пізніше багатьом з них призначили адмінарешти.
  • Лукашенко неодноразово заявляв, що ситуацію в Білорусі розхитують ззовні, і домовився з президентом РФ Володимиром Путіним спільно реагувати «в разі загострення ситуації в частині зовнішніх загроз».
  • 27 серпня Путін припустив використання російських силовиків для придушення протестів у Білорусі.
  • В Євросоюзі заявили про невизнання результатів виборів і досягли угоди застосувати санкції проти білоруських чиновників у відповідь на фальсифікацію результатів голосування і застосування насильства проти протестувальників.