Лідер румунської партії AUR Клаудіу Тарзіу заявив про територіальні претензії до України. Зокрема він вважає, що Румунія не буде по-справжньому суверенною, доки не "реінтегрує державу в її природних кордонах". Під "природними кордонами" маються на увазі зокрема "Південна Бессарабія, Північна Буковина, Земля Герца, Закарпаття - все, що було і є частиною румунської нації, повинно повернутися в межі кордонів однієї й тієї ж держави".

Румунську партію AUR наразі складно назвати "маргіналами". AUR - парламентська партія, яка, згідно з опитуваннями, має непогані шанси щодо виборів в Європарламент

Принаймні посідають третє місце і дихають в потилицю Націонал-лібералам.

Відео дня

Зростання симпатій до AUR, на жаль, відображення загальноєвропейського тренду "руху вправо". Показово, що поряд із AUR непоганий рейтинг у SOS Romania, яку очолює Шошоаке - та сама, що співала "Катюшу" і взагалі любить Росію. У AUR - 19%, у Шошоаке - 8%. За сукупністю маємо 27% симпатій до ультраправих на виборах до Європарламенту. Але уніонізм та територіальні претензії до України - це лише частина того, що пропонують AUR та інші.

В Румунії час від часу виникають партії, які марять Великою Румунією

Та й взагалі відносно Півдня Одеської області та Чернівецької області (Бессарабія та Північна Буковина) час від часу виникають хвилі. Але на офіційному рівні про територіальні претензії мова не йде. Ба більше, за умов війни Румунія зробила чимало для підтримки України, про що ми не повинні забувати.

Також не треба забувати, що свого часу Росія активно експлуатувала "румунську загрозу" для того, щоб відволікти увагу від справжньої загрози, російської. І, на жаль, в Україні на ці російські казки велися.

Заяви типу тої, яку зробив Тарзіу, звісно, будуть розкручуватися Росією. Росія взагалі буде розкручувати всі подібні заяви, а, враховуючи емоційну чутливість українців, в них ці заяви будуть викликати відповідні почуття

Коли AUR пройшов до парламенту, експерти (ну, і автор цих рядків) попереджали, що це небезпечна, але не смертельна тенденція і що позиція AUR може бути використана в "гібридній" війні проти України. Але, за всіх інших умов, маю великий сумнів, що Румунія буде ризикувати членством в НАТО та ЄС.

Артем Филипенко, політолог