Фото: Цензор.НЕТ

Печерський районний суд м. Києва зобов'язав Офіс генпрокурора внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про втручання громадянина США, колишнього віце-президента Джо Байдена, у діяльність колишнього Генерального прокурора України Віктора Шокіна. 

Про це йдеться в підписаній суддею С. В. Вовком ухвалі суду, яка не підлягає оскарженню.

"Зобов`язати компетентну особу на внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань Офісу Генерального прокурора, у провадженні якого здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні №62020000000000236 від 24.02.2020 року, внести у Єдиному реєстрі досудових розслідувань до короткого викладу фактичних обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 343 КПК України (Втручання в діяльність працівника правоохоронного органу, - ред.) по кримінальному провадженню № 62020000000000236 від 24.02.2020 року, *відомості про втручання у діяльність колишнього Генерального прокурора України ОСОБА_1 - саме громадянина Сполучених Штатів Америки ОСОБА_5, колишнього віце-президента США", - йдеться в ухвалі суду. 

Відео дня

Нагадаємо, 19 травня народний депутат Андрій Деркач оприлюднив аудіозаписи розмов колишнього віце-президента США Джо Байдена, екс-глави Держдепу Джона Керрі та екс-президента України Петра Порошенка. В ході цих розмов від Порошенка вимагали забезпечити звільнення на той момент генерального прокурора Віктора Шокіна. Зокрема, на аудіоплівці від 3 грудня 2015 року зафіксовані голоси Керрі та Порошенка. 

«Хотів би закликати вас розглянути можливість вирішення проблеми заміни генерального прокурора Шокіна, оскільки він, на мій погляд, заблокував реформу очищення генпрокуратури», – сказав Керрі.

Наступний аудіозапис переговорів датований 22 березня 2016 року. На ній, за словами Деркача, голоси Байдена та Порошенка. Байден стверджує, що умовою для надання 1 мільярда доларів кредитних гарантій Україні є зміна генерального прокурора та уряду: «Якщо у вас буде новий уряд і новий генеральний прокурор, я буду готовий до публічного підписання зобов'язань на 1 мільярд доларів».