Росія нафарширувала ОРДЛО зразками російського озброєння, заявив Кулеба / REUTERS

Глава українського МЗС Дмитро Кулеба нагадав росіянам їхні дії, що безпосередньо стосуються війни на Донбасі й регулярної ескалації ситуації з боку найманих бойовиків.

Про це він написав у Facebook.

Кулеба, зокрема, наголосив, що Кремль підписав Мінські угоди 2014 року, що підтверджують статус РФ як сторони конфлікту.

Відео дня

«Росія нафарширувала ОРДЛО зразками російського озброєння, зокрема найновіших та експериментальних, які використовують на українській землі як на армійському полігоні; здійснювала артилерійські обстріли української території з території Російської Федерації та залучала регулярні підрозділи російської армії до військових дій в Україні», – зазначив Кулеба.

Читайте такожЛукашенко "посилює" кордон з Україною і закриває з Литвою і Польщею

Також він підкреслив, що Росія збила пасажирський літак МН17  зі своєї установки «БУК» й запровадила обіг російського рубля в ОРДЛО, нав’язала російські паспорти й свою «освітню програму» дітям.

«(Росія) створила російське податкове поле та багато інших речей, які з наполегливістю, що заслуговує на краще застосування, насаджуються Москвою на тимчасово окупованих територіях українського Донбасу», – додав Кулеба.

Міністр зауважив, що саме Росія захопила у 2017 році українські промислові підприємства, банально їх розграбувавши, й вивезла промислові потужності на територію РФ.

«(Росія) вивела свій персонал зі Спільного центру контролю і координації, поставивши під загрозу практичне забезпечення режиму припинення вогню; блокує виконання вже досягнутих в рамках ТКГ домовленостей щодо нових ділянок розмінування та розведення сил і засобів, а також звільнення утримуваних осіб», – пояснив глава МЗС.

Серед останніх «досягнень» Росії – системні перешкоди діяльності місій ОБСЄ й волонтерів (зокрема Червоного Хреста) у зоні конфлікту.

Також Росія, пише Кулеба, у процесі мирного врегулювання використовує мову відвертого шантажу.

16 вересня відбулося чергове засідання ТКГ. Про що домовилися:

  • Обговорили питання підготовки до чергового етапу звільнення утримуваних осіб за принципом «всіх на всіх».
  • Українська сторона наполягла, що українці «повинні бути звільнені негайно і без будь-яких політичних умов».
  • Всю відповідальність на місцеві вибори на Донбасі українська сторона в ТКГ переклала на парламент.
  • Кравчук зазначив, що українська делегація поважає «нормандський формат» і Мінські домовленості, а також поважає роботу ОБСЄ і СММ в Україні.