Президенту вигідніше підтримати судову систему, а не прозахідні структури, вважає Бортник / фото ua.depositphotos.com

Вищий антикорсуд відмовив детективам НАБУ у продовженні строків попереднього розслідування у справі "суддів Окружного адмінсуду Києва". Таке рішення минулої середи ухвалив суддя ВАКС Андрій Біцюк. Антикорупційні активісти вже говорять про те, що йдеться, фактично, про провал розслідування.

Однак, політичний консультант, директор "Українського Інституту політики" Руслан Бортник вважає, що на цьому протистояння між ОАСК і так званими антикорупційними органами не завершиться, оскільки мова йде про глобальне протистояння між українською судовою системою і західними структурами, пише видання Капітал.

"Стратегічно проблема відносин між ОАСК і антикорупційними структурами, між ОАСК і окремими групами всередині влади, безумовно зберігається. Якоюсь мірою ОАСК виявився наконечником ось цього протистояння між судовою системою України, західними партнерами та частиною Офісу президента. Тому цей конфлікт, ця конкуренція будуть зберігатися ще досить довго. Саме в рамках даного конфлікту і відбуваються ось ці різного роду судові розгляди. Складно говорити про те, що мова йде про боротьбу з корупцією або за справедливість, це просто політичний конфлікт, на жаль, який проходить у судовій системі й навколо неї", - вважає експерт.

Відео дня

Захід неодноразово показував зацікавленість у тому, щоб отримати контроль над системою українських судів. На думку політолога, від позиції Володимира Зеленського залежатиме, чи вдасться західним структурам отримати бажане.

"Поки ми бачимо, що президент відстоює певні позиції і не дозволяє західним партнерам підім'яти під себе всю цю систему - з'їзд суддів останній тому приклад. Якщо президент захоче й далі зберігати свою незалежність і відносну незалежність судової системи хоча б від зовнішніх гравців, то судова система встоїть. Якщо ж президент не захоче або не зможе цього зробити, то судова система, на жаль, стане просто розмінною монетою у формуванні відносин між владою і Заходом", - заявив він.

При цьому, на думку експерта, президенту вигідніше підтримати судову систему, а не прозахідні структури.

"У разі його підтримки судової системи, вплив президента на цю систему збережеться і навіть збільшиться. Зеленський отримає ефективний інструмент для державного управління, як би це антиконституційно не звучало. Якщо ж контроль над судовою системою отримають антикорупційні активісти і через них західні партнери, то реальної влади у президента стане набагато менше, і взагалі реальної влади всередині країни стане набагато менше", - вважає Руслан Бортник.