Україна та Румунія вирішили спір щодо каналу "Дунай – Чорне море" / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Україна та Румунія вирішили 20-річний міждержавний спір щодо виконання її вимог при будівництві каналу "Дунай – Чорне море". Про це повідомив міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець.

"Україна дотримується своїх євроінтеграційних зобов'язань за Конвенцією Еспо. На полях 9-ї наради сторін Конвенції Еспо 20-річний спір з Румунією з виконання її вимог при будівництві каналу "Дунай-Чорне море" – done. Ми виконали "домашню роботу" і здолали довгий шлях по приведенню у відповідність проекту до вимог Конвенції. Адже Україні не байдуже на добросусідських відносини та дотримання норм міжнародного права. Ми хочемо і можемо шукати спільну мову та виправляти помилки минулого", – наголосив він у Facebook.

Зазначимо, що Україна запустила експериментальне плавання каналом "Дунай – Чорне море" ще у 2004 році. Румунія та Європейська комісія виступили проти – вони посилалися на природоохоронний статус дельти й відсутність оцінки впливу судноплавства на довкілля. 

Відео дня

Україна на міжнародній арені: важливі новини

14 грудня 2023 року Європейська Рада вирішила розпочати переговори про вступ до Європейського Союзу з Україною та Молдовою. Реагуючи на це рішення, президент України Володимир Зеленський написав:  "Перемога України. Перемога всієї Європи. Перемога, яка мотивує, надихає та зміцнює".

Водночас Організаційні рамки переговорів про вступ України до Європейського Союзу остаточно схвалять після втілення усіх рекомендацій Європейської Комісії.

Вас також можуть зацікавити новини: