Розблокування Комісії Україна-НАТО залежить від задоволення мовних і освітніх вимог угорської нацменшини / фото ua.depositphotos.com

Розблокування засідань Комісії Україна-НАТО на високому і найвищому рівні незмінно залежить від задоволення мовних і освітніх вимог угорської меншини на Закарпатті.

Як передає кореспондент УНІАН, про це міністр зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини Петера Сійярто сказав на спільній прес-конференції з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою у Закарпатській області.

"Ми із задоволенням вирішили б проблемні питання щодо НАТО, з радістю би відмовилися від нашого вето. Для цього потрібна лише одна річ - якщо закарпатські угорці повідомлять нас про те, що питання стосовно мови і закону про освіту будуть вирішені для них у позитивному напрямку", - заявив Сійярто.

Відео дня

Читайте такожНове загострення між Україною і Угорщиною: МЗС вважає неприпустимим висловлювання угорського консула

Відносини України та Угорщини

  • Відносини України та Угорщини погіршилися після ухвалення восени 2017 року Верховною Радою нового закону про освіту.
  • Угорщина блокує проведення засідань Комісії Україна-НАТО, заявляючи про нібито порушення прав угорців, які живуть в Україні, через положення закону, яким визначено, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова.
  • Згідно з висновком Венеційської комісії від 8 грудня 2017 року, українській владі рекомендовано збалансувати положення мовної статті закону "Про освіту".
  • 16 січня Верховна Рада ухвалила закон про повну загальну середню освіту.
  • У Міністерстві освіти і науки повідомили, що законом передбачено три моделі вивчення української мови у школах. У МОН запевнили, що мовні положення нового закону були написані за результатами численних консультацій з представниками нацменшин та за результатами рекомендацій Венеційської комісії. Зокрема, друга модель передбачена для шкіл з навчанням мовою нацменшин, мови яких належать до мов ЄС. Залежно від мовної групи та мовного середовища проживання, використання цієї моделі може бути різне, але основи такі: материнською мовою, поряд з вивченням державної, вони навчатимуться у початковий школі; у 5 класі не менше 20% річного обсягу навчального часу має викладатись українською з поступовим збільшенням обсягу, щоб у 9 класі досягти позначки у не менше 40% предметів, які вивчаються державною мовою. Разом з тим зі старшої школи не менше 60% річного обсягу навчального часу в цих закладах має читатися державною мовою.
  • Міністр зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини Петер Сійярто запропонував не збільшувати кількість предметів викладання українською мовою для нацменшин, що передбачено новим законом про середню освіту.
  • 29 травня Сійярто заявив, що блокування засідання комісії Україна - НАТО на високому рівні пов’язане з українським освітнім законодавством та з законом про мову. Угорський міністр зауважив, що між Угорщиною та Україною залишаються суперечливі питання, які стосується освіти і використання мови угорської меншини на території України.