Ірина Констанкевич / УНІАН

В проекті державного бюджету на наступний рік парламентарі відстоюватимуть збільшення видатків на освіту та культуру.

Про це, як повідомляє сайт партії "За майбутнє" заявила член депутатської групи "Партія За майбутнє", перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики, народний депутат Ірина Констанкевич.

За словами народного депутата, в підготовленій урядом Бюджетній декларації на 2022–2024 роки, яку 15 липня затвердила Верховна Рада України, збільшення фінансування галузі освіти не передбачено, а культури — взагалі зменшене.

Відео дня

Як підкреслила Ірина Констанкевич, партія "За майбутнє" виступає категорично проти такого підходу до фінансування гуманітарної сфери. Як підкреслила народний депутат, коли влада розпочинала "Нову українську школу" - ключову освітню реформу, передбачалося, що щороку видатки на освіту зростатимуть. Однак Бюджетна декларація на 2022–2024 роки не передбачає такого зростання, видатки залишаються на попередньому рівні.

Що стосується культури, то ситуація з цією сферою ще гірша.

"У нас на комітеті обговорили: очікується, що фінансування на культуру буде зменшене лише за попередніми пропозиціями на 50%. Тому в мене оптимізму не так багато. Але це знову ж таки стосується нас, депутатів. Доведеться спільно все вибивати, доводити, дискутувати", — зазначила народний депутат з групи "За майбутнє".

Як сказала Ірина Констанкевич, боротися за справедливе фінансування освіти та культури мають всі парламентарі, які погоджуються, що успішне майбутнє держави неможливе без якісної освіти та культурного й духовного відродження України.