У світі проводиться близько 700 випробувань вакцини від COVID-19 / REUTERS

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна отримає вакцину від COVID-19, як тільки вона буде створена.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Зеленський сказав у щорічному посланні про внутрішнє і зовнішнє становище України.

Відео дня

Читайте також

Читайте такожУ МОЗ пояснили, в чому проблема "української вакцини" від COVID-19"Я вірю, що ми усе подолаємо. Ми вже обговорили з нашими європейськими партнерами постачання в Україну вакцини, щойно вона з'явиться. У нас неймовірні медики та всі інші, хто протидіє коронавірусу", - зауважив Зеленський.

Він додав, що на початку пандемії влада обирала між двома сценаріями - поганим та ще гіршим.

"Удар по економіці через карантин чи величезна кількість хворих і померлих. Звісно, ми обрали перший варіант. Вдалося зберегти життя тисячам українців та виграти дуже цінний час, бо навіть медичні системи найуспішніших країн світу були неготовими до коронавірусу, а наша медицина тим паче", - сказав Зеленський.

Він нагадав, що на початку пандемії в Україні була «зруйнована система лабораторій».

«В Україні їх було аж цілих п'ять. Зараз - в десятки разів більше. Ми відновили вертикаль державних санітарних лікарів, а якщо хтось думає, що у державному резерві на нас чекали повні полиці з усім необхідним - я розчарую. Маски востаннє закуповувались у 2007 році, і термін їхньої придатності давно минув", - сказав Зеленський.

Вакцина проти коронавірусу: що відомо

  • За даними ВООЗ, загалом у світі проводиться близько 700 випробувань вакцини від COVID-19.
  • Україна є учасником глобальної ініціативи ВООЗ щодо рівного доступу до майбутньої вакцини від коронавірусної хвороби.
  • 16 жовтня заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко інформував, що Україна планує отримати вакцину від коронавірусу компаній AstraZeneca або Novavax після їх реєстрації виробниками і перекваліфікації ВООЗ.