Медведчук звинуватив Україну в "тупиковості" переговорів по Донбасу / фото УНІАН, Олександр Кузьмін

Голова політради партії "Опозиційна платформа - За життя" Віктор Медведчук у черговий раз прибув до Москви і заявив, що Україна завела у безвихідь переговори щодо окупованих районів Донбасу.

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це Медведчук сказав у будівлі нижньої палати російського парламенту на зустрічі з головою Держдуми РФ В'ячеславом Володіним.

"Останні місяці ми чекали поліпшення ситуації для того, щоб продовжити реалізацію цього проекту, цієї ідеології "нормандського формату", - сказав Медведчук.

Відео дня

"Сьогодні в глухому куті пребуває формат мінських переговорів, Тристоронньої контактної групи. У глухому куті він перебуває з вини української делегації", - заявив Медведчук.

"Верховна Рада України від 15 липня 2020 ухвалила постанову (про призначення чергових місцевих виборів - УНІАН), в якій одним з пунктів фактично перекреслила норми, передбачені Мінською угодою, які були затверджені резолюцією Ради безпеки ООН. І саме через це положення переговори в Тристоронній контактній групі зайшли у глухий кут", - заявив він.

Медведчук висловив надію, що його сьогоднішня зустріч з головою Держдуми і подальші контакти між парламентаріями активізують переговорний процес і допоможуть "главам держав, які входять до "нормандського формату", через позицію парламентаріїв зрушити з місця ситуацію в питаннях мирного врегулювання на Донбасі".

Своєю чергою Володін заявив про необхідність активніше підключитися до діалогу депутатам європейських парламентів, які представляють "нормандський формат".

Читайте такожСпокатку кордон: Єрмак назвавши умову, за якої можливі вибори в ОРДЛО

За його словами, в Німеччині та Франції "не раз говорили, що вони зацікавлені у врегулюванні ситуації в Україні".

"Ми вважаємо, що правильним буде об'єднати всі здорові сили, і, вже використовуючи парламентський формат у рамках "нормандської четвірки", цю роботу проводити активніше. Ми вважаємо, що потрібно нам розвивати відносини між Державною думою і Верховною Радою України, і добре, що здорові сили в Україні роблять все від себе залежне для миру, для відновлення нормальної роботи економіки", - заявив Володін.

Місцеві вибори в Україні та на окупованих територіях

  • 15 липня Верховна Рада ухвалила постанову про призначення чергових місцевих виборів на 25 жовтня. Згідно з рішенням, вибори на окупованих територіях Криму і Донбасу не призначаються і не проводяться.
  • Росія і підконтрольні їй бойовики з 19 серпня блокують роботу Тристоронньої контактної групи з вимогою скасувати пункт постанови ВР, в якому говориться про неможливість проведення місцевих виборів на окупованих територіях.
  • Журналіст Сергій Гармаш, який на переговорах в рамках ТКГ представляє окремі райони Донецької області, у Facebook висловив думку, що Москва, "зливши" в ЗМІ документ із вимогою скасувати постанову ВР Про місцеві вибори, унеможливлює не тільки виконання цієї вимоги, але й саму постановку такого питання перед парламентом. Гармаш вважає, що таким чином Росія свідомо загнала ситуацію в глухий кут і блокує проведення запланованої на кінець серпня зустрічі радників лідерів країн "нормандського формату".