Гетманцев вважає, що відставка Смолія не нашкодить економіці України / УНІАН

Голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики, народний депутат від "Слуги народу" Данило Гетманцев припускає, що голоси за відставку голови Національного банку України Якова Смолія у парламенті знайдуться.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав в коментарі журналістам.

На запитання про подальші процедури стосовно заяви Смолія Гетманцев відповів, що коли ця заява надійде до ВР, її за дорученням голови парламенту розгляне профільний комітет.

Відео дня

"Рекомендуємо Верховній Раді розглянути її в залі. І потім Яків Смолій виступає з трибуни, звітує про свою діяльність. Це питання розглядається за повною процедурою. Тому буде багато запитань, буде багато відповідей", - сказав Гетманцев.

На запитання, чи може це питання вже завтра винесене на розгляд сесійної зали він відповів, що це дійсно може відбутися вже завтра.

Читайте такожПосли країн G7 прокоментували відставку Смолія з посади голови НБУ

Крім того, на запитання, чи знайдуться голоси для відставки Смолія Гетманцев відповів: "Я переконаний, що, зважаючи на те, як Смолія критикує опозиція, то голоси є".

"Я хочу поспілкуватися з Яковом Васильовичем для того, аби дізнатися його позицію і взагалі підстави, що таке "політичний тиск", де він той політичний тиск побачив. і вже після цього приймати певне рішення", - сказав Гетманцев і додав, що фракція "Слуга народу" ще не розглядала це питання.

На запитання, чи не зашкодить можлива зміна голови НБУ економіці України, Гетманцев відповів: "Я переконаний у тому, що ні. Я переконаний у тому, що ні економіці, ні зобов'язанням перед нашими міжнародними партнерами, ні фінансовій макроекономічній стабільності".

Як повідомляв УНІАН, 15 березня 2018 року Верховна Рада за пропозицією тодішнього президента України Петра Порошенка призначила Смолія головою НБУ, звільнивши з цієї посади Валерію Гонтареву.

Смолій з 11 травня 2017 року виконував обов'язки голови НБУ.

1 липня 2020 року Смолій написав і подав президенту Володимиру Зеленському заяву про звільнення у зв'язку з відставкою за власним бажанням.

Смолій пояснив своє рішення тим, що тривалий час на НБУ здійснюється систематичний політичний тиск, що унеможливлює ефективне виконання ним своїх обов'язків.